Het zou zo maar kunnen dat we de hele zomer gaan genieten van “Crush”, een overheerlijk R&B-nummer van een nieuw talent met een prachtige stem. Het is de stem van Yuna, die zo licht als ’n veertje klinkt. Dit geldt ook voor haar volledige album Chapters.

Yuna - Crush ft Usher official video“Crush”, een duet met Usher, staat al op #1 in het thuisland van Yunalis Mat Zara’ai: Maleisië. Daar is de 29-jarige Yuna een gevierde ster. Een internationale doorbraak moet volgen met Chapters, haar derde Engelstalige langspeler. De timing is alvast goed: Yuna’s frisse, luchtige geluid past perfect bij de naderende zomer.

Chapters is Yuna’s eerste échte R&B-album. Haar eerlijke, onschuldige stem is gemaakt voor dit genre. Dan hebben we het wel over de traditionele R&B-sound. Verwacht dus geen explosieve albums vol karakter en swagger, zoals de recente projecten van Beyoncé (“Lemonade”) en Rihanna (“ANTI”). Nee, Chapters is zo licht als ’n veertje.

Van Aziatische invloeden is weinig sprake op Chapters. Yuna heeft tien liedjes gemaakt die goed passen in het Amerikaanse R&B-landschap. Iets te goed misschien. “Lanes” en “Unrequited Love” zouden niet hebben misstaan op Jhené Aiko’s Souled Out. Aiko zingt zelfs mee op “Used To Love You” en ze is moeilijk van Yuna te onderscheiden. Verder doet een track als “Your Love” denken aan Alicia Keys’ huidige hit “In Common”.

Als geheel valt Chapters nog beter te vergelijken met Yuna’s britse collega’s. Het album ademt dezelfde sfeer uit als de Sade klassieker Love Deluxe of meer recentelijk Jessie Ware’s Tough Love. Album hoogtepunt “Too Close” doet sterk denken aan de stijl van Ware.

Het lichte gebrek aan persoonlijkheid en pit op Chapters, maakt Yuna zeker goed in haar videoclips en op het podium. Een internationale doorbrak ligt daarom op de loer. Voor nu is Chapters een lekker album voor de zomer en een heerlijke afwisseling van het grootse geluid van alle urban sterren van dit moment.