Whitney Houston "I Will Always Love You" Precies 5 jaar geleden werd de muziekwereld opgeschrikt door de dood van Whitney Houston. Plotsklaps moesten popliefhebbers afscheid nemen van één van de mooiste en meest geliefde stemmen ooit. Hoewel Houston er niet meer is, leeft de muziek gewoon voort.

Het is geen verrassing dat er direct na het overlijdensbericht een ‘run’ ontstaat op Whitney Houston albums. Alleen al in Verenigde Staten gaat haar Greatest Hits in 2012 bijna een miljoen keer over de toonbank. Het is daar dan ook het bestverkochte soul- en R&B album van dat jaar.

Naast haar ontelbare hits, stond Houston ook bekend om haar fenomenale concerten. Eind 2014 kwam er een cd/dvd compilatie uit met haar beste optredens. Live: Her Greatest Performances geld misschien wel als haar beste album ooit.

Whitney Houston en Jordin Sparks in "Sparkle"

Houston’s laatste acteerrol was die van Jordin Sparks’ moeder in Sparkle. Op de soundtrack zingen de twee zangeressen een duet. Het door R. Kelly geschreven “Celebrate” maakte weinig indruk, maar de titel is toepasselijk. Want dankzij haar muziek blijven we Houston’s leven vieren.

Deze viering gaat ook in 2017 door. Natuurlijk kunnen de fans blijven genieten van vele Houston klassiekers, die nog tijdlozer klinken dan voorheen. Een selectie van de twintig allerbeste liedjes, van één van de allerbeste stemmen die de wereld ooit heeft gehoord.

1. “I Will Always Love You”
Dolly Parton scoort eerst een megahit, maar Houston geeft het countrynummer een soulvolle make-over voor de film The Bodyguard. Haar uitvoering, inclusief acapella intro en dramatische finale, is zó indrukwekkend dat het weken aan de top staat in zowat elk denkbare hitlijst wereldwijd.

2. “I Wanna Dance With Somebody (Who Loves Me)”
Een jaren ’80 feestje is niet compleet zonder deze dansbare Houston hit. In 1987 staat ze op nummer één in de Nederlandse top 40 met dit pop pareltje dat meer dan 25 jaar later nog altijd schittert en swingt.

Whitney Houston (1985)3. “Greatest Love Of All”
Het origineel is van George Benson, maar Houston vereeuwigt het. De inspirerende tekst klinkt nog beter door het gouden keeltje van een jonge Whitney.

4. “My Love Is Your Love”
Is het Lauryn Hill? Is het Bob Marley? Nee, het is Whitney Houston die in 1998 terug is met een nieuw geluid. Deze reggae-ballad wordt één van haar grootste hits.

5. “Saving All My Love For You”
Het is een cover, maar dit tedere liedje wordt een onvergetelijke Whitney Houston klassieker.

6. “It’s Not Right But It’s Okay”
Romantische ballads zijn de specialiteit van Houston, maar ook nummers met een ‘bite’ zijn haar op het lijf geschreven. Dit is één van de hoogtepunten op haar comeback-plaat My Love Is Your Love eind jaren ’90.

7. “One Moment In Time”
Speciaal voor de Olympische Spelen neemt Houston in 1988 dit nummer op. Het is vocale topsport en ook live haalt Whitney goud: haar Grammy optreden wordt verkozen tot één van de beste ooit.

Whitney Houston in de clip voor "How Will I Know"8. “I’m Your Baby Tonight”
Het titelnummer van Houston’s derde album swingt de pan uit. In de video zien we Houston als Marlene Dietrich, The Supremes en Audrey Hepburn.

9. “I Have Nothing”
Houston weet van geen ophouden met haar bombastische power ballads in The Bodyguard. Haar stem schittert op elke manier op dit vocale festijn.

10. “How Will I Know”
Janet Jackson keurt het liedje af en Houston scoort een nummer één hit. De clip is ook een favoriet op MTV.

11. “Step By Step”
Bij de film The Preacher’s Wife hoort natuurlijk een gospel soundtrack. Houston zingt de inspirerende tekst van Annie Lennox naar een hoger niveau en maakt er een spetterende pophit van.

12. “I’m Every Woman”
Chaka Khan scoort er eind jaren ’70 haar eerste solohit mee. Whitney Houston laat in de jaren ’90 een hele nieuwe generatie kennismaken met dit funky liedje.

13. “Why Does It Hurt So Bad”
Geen officiële single, maar zeker één van Houston’s beste vocale prestaties. Aanvankelijk wil ze de emotionele ballad niet zingen, maar haar turbulente huwelijk én rol in Waiting To Exhale doen haar van gedachten veranderen.

14. “All The Man That I Need”
Eerder opgenomen door Linda Clifford en Sister Sledge, maar ballad expert Houston geeft een meer dan spectaculaire uitvoering.

Whitney Houston in de film "Waiting To Exhale"15. “Run To You”
Op de zoveelste hit uit The Bodyguard zingt Houston de sterren van de hemel. Slechts weinig zangeressen kunnen die ene noot halen, maar Whitney draait haar hand er niet voor om.

16. “Million Dollar Bill”
Alicia Keys heeft de eer om dit nummer in 2009 voor Houston te schrijven. Whitney laat even horen dat haar stem tijdloos is, ook al verliest deze wat van haar kracht.

17. “Exhale (Shoop Shoop)”
Ook als Houston haar gouden strot niet volledig benut, is het puur genieten. Op deze mid-tempo doet ze een stapje terug en adviseert de luisteraar hetzelfde te doen.

18. “I Look To You”
Houston begint met zingen in de kerk. Haar laatste single terwijl ze leeft is toepasselijk een gospel nummer. De door R. Kelly geschreven tekst krijgt een diepere betekenis door haar dood.

19. “Try It On My Own”
Het album Just Whitney uit 2002 is niet haar beste werk, maar een traditionele Houston ballad mag zeker niet ontbreken.

20. “Could I Have This Kiss Forever
Haar laatste nummer één hit in Nederland  is een zwoel duet met latin lover Enrique Iglesias. Het liedje eindigt zoals het hoort: met een niet te evenaren uithaal van ‘the Greatest Voice of All’.

Whitney Houston