Usher – The UR Experience Tour in de Ziggo Dome Amsterdam, 4 maart 2015

Usher live in de Ziggo Dome, 4 maart 2015

Usher’s nieuwe album UR werd eerst uitgesteld en daarna geannuleerd. Maar ook zonder nieuwe muziek gaat de populaire zanger gewoon op toernee. Zijn UR Experience Tour is vanavond te bewonderen in een uitverkochte Ziggo Dome, Amsterdam. Hier trakteert Usher zijn publiek op een show die vooral leunt op oude successen en zijn seksuele imago.

UR
Waarom is Usher niet net zo groot als Beyoncé en Justin Timberlake? Een vraag die vorig jaar vaak werd gesteld. Terwijl die in 2014 de wereld veroverden met respectievelijk de Mrs. Carter Show en 20/20 Experience Tour, flopten Usher’s singles en werd zijn album UR geannuleerd.

Tien miljoen
Hold up, hold up! Niet zo snel. Toen nog geen kip van Destiny’s Child of N’ Sync had gehoord, had Usher Raymond in 1994 al zijn debuutalbum uitgebracht. Voordat zowat elke r&b-zanger zich uitkleedde op het podium, liet Usher zijn broek in 1997 zakken tijdens de “You Make Me Wanna” dans. Bovendien zag Usher in 2004 zijn Confessions album alleen in de VS al meer dan tien miljoen keer over de toonbank gaan, iets dat maar weinig artiesten meemaken.

Zang én dans
Ook anno 2015 is Usher nog altijd één van de grootste popsterren. Zijn huidige single “I Don’t Mind” is momenteel de meest gedraaide track op Amerikaanse urban radiostations en zijn concert in de Ziggo Dome in het kader van de UR Experience Tour is volledig uitverkocht, na een langzame start. Net als Beyoncé en Justin Timberlake kan Usher uitmuntend zingen én dansen: de juiste ingrediënten voor een daverende show.

foto (5)Breed publiek
Alsof dat nog niet genoeg is, heeft Usher ontelbaar veel hits om zijn show mee te vullen. ‘Ik doe dit al bijna twintig jaar,’ vertelt hij trots aan zijn publiek in Amsterdam. ‘Wie is er voor het eerst bij een Usher concert?’ vraagt hij daarna. Er gaan vele handen de lucht in. Maar dat er ook veel trouwe fans zijn, blijkt bij de volgende vraag: ‘wie is er al vaker geweest?’. Als je rondkijkt in de enorme Ziggo Dome zie je dan ook een breed publiek.

Nieuw jasje
Een avondje Usher zou dus garant moeten staan voor een parade van R&B-klassiekers. Dat valt tijdens de eerste helft wel tegen. Hits als “My Way” – de opener – worden afgeraffeld. En alsof dat nog niet erg genoeg is worden “You Make Me Wanna,” “OMG” en “Love In This Club” in een nieuw jasje gestoken, waardoor ze niet goed uit de verf komen. Zonde! Van “Confessions Part II” wordt alleen het eerste couplet gezongen, wat natuurlijk echt niet kan.

Prachtstem
Dit wordt gecompenseerd met een decor dat op allerlei manieren beweegt en een wervelende lichtshow. Natuurlijk mag ook een strakke choreografie niet ontbreken, uitgevoerd in het gezelschap van kundige dansers. Helaas gaat al deze bombarie ten koste van de vocalen. Slechts sporadisch laat Usher horen dat hij een prachtige stem heeft, met genoeg volume om de gehele Ziggo Dome omver te blazen.

Usher live in de Ziggo Dome, 4 maart 2015Seks
Het publiek raakt pas echt enthousiast wanneer de hete track “Lil Freak” wordt ingezet. Het is duidelijk: het merendeel van het publiek wil gewoon seks met Usher. Dat krijgen ze met de sensuele slow jam “Nice & Slow” – van zijn doorbraakalbum My Way uit 1997 – waarmee de show goed op gang komt. Wanneer Usher langzaam zijn jasje uittrekt, gaat de Ziggo Dome helemaal uit zijn dak. Helaas, hij pakt alleen zijn zonnebril uit zijn binnenzak.

Afgewerkte hits
Je zou denken dat Usher eindelijk warm gedraaid is, maar helaas volgt er weer een rits afgewerkte hits. Niet alleen laat Mr. Raymond hits als “My Boo” en “I Need A Girl” door een DJ hypen, ook “U Got It Bad” en “Burn” worden grotendeels door het publiek gezongen. Usher lijkt zichzelf wel te vermaken door een beetje rond te springen en zichzelf te laten toejuichen door zijn vrouwelijke fans. Die zullen wel denken: gaat het shirt nog uit?

Climax
Richting het einde van de show, komen er gelukkig veel hoogtepunten. Een emotionele performance van “Climax” – de lead single van zijn laatste album Lookin’ 4 Myself uit 2012 – is indrukwekkend. “Caught Up” en “U Don’t Have To Call” hebben de tand des tijds moeiteloos doorstaan. En “Good Kisser” krijgt een extra lange versie, waar de Ziggo Dome terecht geen genoeg van krijgt.

Dak eraf
Tijdens de finale kan het dak van de Ziggo Dome er figuurlijk helemaal af. Monsterhit “Yeah!” zorgt ervoor dat alle voetjes van de vloer gaan en ook house knallers “Scream” en “Without You” vallen goed in de smaak. Het shirt blijft gewoon aan, waardoor Usher zijn geloofwaardigheid als artiest weet te behouden.

Onvergetelijke ervaring
Waarom is Usher niet net zo groot als Beyoncé en Justin Timberlake? Die vraag wordt vanavond beantwoord in de Ziggo Dome. De zanger heeft alles in huis om op hun niveau te zijn, maar hij leunt veel te veel op zijn oude successen en seksuele imago. Als hij de volgende keer iets meer zijn best doet, wordt de UR Experience écht een onvergetelijke ervaring.

Usher live in de Ziggo Dome, 4 maart 2015