Tweet "Simply Tweet"De naam Tweet zal weinig mensen iets zeggen. Meer dan tien jaar geleden scoort ze haar enige hit. “Oops (Oh My)” is wél meteen een Amerikaanse nummer één. Maar zo snel als Charlene ‘Tweet’ Keys de top bereikt, is ze ook verdwenen. Na veel vertraging laat de zangeres eindelijk van zich horen met Simply Tweet.

‘Ooooh, oooh, oooh’ is eigenlijk de enige tekst op het jazzy intro van Simply Tweet. Maar wat voor ooh’s! Tweet heeft een melodieuze, warme stem die je uit duizenden herkent. Haar luchtige kopstem en koortjes zijn een lust voor het oor. Southern Hummingbird is daarom een toepasselijke titel voor haar debuutalbum uit 2002.

Tweet wordt ontdekt door niemand minder dan Missy Elliott. Op haar album Miss E… So Addictive uit 2001 zingt zij het merendeel van de achtergrondvocalen in. Elliott werkt op haar beurt mee aan Tweet’s debuutsingle. “Oops (Oh My)” heeft een opmerkelijk thema: zelfbevrediging. De aanstekelijke beats van producer Timbaland doen de rest en het nummer staat binnen no-time bovenaan de R&B chart.

Tweet "Oops (Oh My)"“Oops” is niet representatief voor de rest van Southern Hummingbird. Weinig bonkende beats, maar juist een akoestische gitaar typeren Tweet’s debuut.

Het album staat vol zwoele mid-tempo’s en soulballads als “Smoking Cigarettes” en “Beautiful”. Deze muziekstijl zit Tweet, die zelf ook gitaar speelt, als gegoten.

Het album wordt platina, maar nadat opvolger It’s Me Again in 2005 flopt horen we nog weinig van Tweet. Ze werkt jarenlang aan een album Love, Tweet dat nooit het daglicht ziet. Om haar fans tevreden te stellen verschijnt er nu toch een EP (extended play).

tweetJe moet het durven: openen met een cover van Aretha Franklin. Tweet geeft de klassieker “Day Dreaming” een prachtig, nieuw arrangement. Het dromerige gevoel wordt behouden. Ook “Way To Love” is een mooi soulstuk, waarop Tweet’s karakteristieke vocalen flink stralen.

Tweet zou Tweet niet zijn, als er geen liefdesverdriet wordt bezongen. Op “Sorry” en “Enough” neemt Tweet op geheel eigen wijze afscheid van een geliefde. Geen drama of grootse uithalen, haar gevoelige stem brengt de boodschap effectief over. Natuurlijk wel met veel ooh’s op de achtergrond.

Niet alleen Tweet’s stem is top, ook de productie en het gebruik van vele instrumenten als piano zijn een verademing. Deze EP mag dan maar vier liedjes lang zijn, het bevat meer soul dan de meeste urban albums van de laatste tijd. En daarom smaakt Simply Tweet simpelweg naar veel meer Tweet.
charlene 'tweet' keys