trey songz calvin kleinDe 29-jarige Trey Songz is uitgegroeid tot het grootste R&B sekssymbool van dit moment. Fans smullen van zijn hitsige liedjes en stomende videoclips. Met zijn zesde album Trigga zal hij zijn doelgroep weer moeiteloos bereiken. En uiteraard bevredigen.

R. Kelly zingt op Black Panties over cookies en Trey Songz opent Trigga met een ode aan cake. Ook hij heeft het niet over een koeksoort. “Cake” is een ode aan de vrouwelijke derrière. Hiermee is de toon gezet voor zijn zesde album. Trigga had net zo goed Viagra kunnen heten, want het favoriete onderwerp van Tremaine ‘Trey’ Neverson is nog steeds seks.

Echt schokkend is dit niet meer. Sinds R. Kelly met 12 Play de R&B een seksuele boost gaf, is zo’n beetje alles wel bezongen. Trey Songz voorziet zijn hete beats, net als bijvoorbeeld Usher en Chris Brown, van hitsige teksten. Het verschil met zijn collega’s is dat hij er zijn core business van maakt. Songz buit zijn status als sekssymbool volledig uit. Slim, want vocaal gezien springt hij er niet uit. En er moeten natuurlijk wel plaatjes worden verkocht.

trey songz foreign videoParty tracks als de hitsingle “Na Na” worden afgewisseld met steamy R&B-jams als “All We Do”.

Waar Songz in het verleden nog wel eens zijn gevoelens toonde op nummers als “Can’t Be Friends”, is er op Trigga alleen ruimte voor pure hotness.

Trey Songz komt hier goed mee weg. Zijn oversekste liedjes komen natuurlijk over. Veel R&B-artiesten klinken de laatste tijd wanhopig (R. Kelly) of geforceerd (J. Holiday) als ze het over je-weet-wel hebben. Maar bij Songz is het resultaat écht prikkelend. Aanstekelijke tracks als “Foreign” en “Cake” zijn gewoon lekker en sensuele mid-tempo’s “Disrespectful” en “Dead Wrong” zijn best spannend.

trey songz smartphonesTekstueel gaat Trigga een stuk verder dan op vorig album Chapter V. Op “Touchin, Lovin” herhaalt hij: ‘I’m fucking you tonight.’ Het klinkt als een toekomstige hit, mede dankzij de bijdrage van Nicki Minaj. Op “All We Do” horen we: ‘all we do is fuck, drink and sleep’.

Niet ieders ding, maar zijn fans zullen er wel pap van lusten. Zelfs het simplistische “SmartPhones” zal voor velen een guilty pleasure zijn, mede dankzij de expliciete video.

Aan het einde van Trigga horen we dat Trey Songz eigenlijk meer in huis heeft. “Change Your Mind” en “What’s Best For You” zijn tedere, opzwepende R&B-tracks. Wellicht horen we hier in de toekomst wat meer van, maar voor nu werkt Trey Songz aan zijn status van nummer één sekssymbool. Met Trigga is zijn doel bereikt en zijn doelgroep bevredigd.