Tamia staat al meer dan vijftien jaar garant voor dezelfde zwoele mid-tempos en emotionele ballads. Ook al werkt ze op haar vijfde studioalbum met allerlei nieuwe producers, Beautiful Surprise bevat geen verrassingen.

Het merendeel van haar succesvolle Between Friends uit 2006 werd geproduceerd door Shep Crawford. Voor Beautiful Surprise zijn Claude Kelly, The Runners, Carvin & Ivan en Salaam Remi ingehuurd. Toch gaat het album geheel in dezelfde lijn verder als zijn voorganger.

Beautiful Surprise is helemaal afgestemd op haar trouwe fans. Tamia lijkt niet te willen concurreren met de huidige generatie R&B-sterren of een nieuw geluid laten horen. Voor velen zal het album daarom geen meerwaarde hebben. Liefhebbers van zwijmelmuziek worden wel op maat bediend.

Mid-tempos als “Beautiful Surprise” en “Lose My Mind” worden afgewisseld met hartverscheurende ballads als “It’s Not Fair”. Hoewel het allemaal prima klinkt, zijn er geen uitschieters zoals op vorige albums. Ook verliest Tamia’s stem een flink deel aan kracht door de saaie productie.

Enigszins opvallend is de nieuwe versie van een oude hit uit 2004. “Still” is verbouwd tot een heus countrynummer.

Het is het meest interessante moment op Beautiful Surprise en dat is geen goede zaak. Tamia’s gebrek aan originaliteit zorgt in plaats van een verrassing, eerder voor een cliché.