Tamar Braxton "Love And War"Hier zal alleen haar achternaam een belletje doen rinkelen, maar Tamar Braxton is in Amerika allang beroemder dan grote zus Toni. Haar persoonlijkheid zorgde voor hoge kijkcijfers van de realitysoap The Braxton Family Values. Nu is er een spin-off: Tamar & Vince. De start van seizoen twee valt gelijk met de release van haar tweede soloalbum Love And War.

De zangcarrière van The Braxtons begint als de jonge Tamar (spreek uit: Thee-mar) zingend om toiletpapier vraagt en haar vier oudere zussen in koor antwoorden. Ze worden bijna ontdekt door Babyface, maar omdat de meidengroep TLC net is gecontracteerd, krijgt alleen Toni een aanbod. Terwijl zij de wereld verovert met haar zwoele soul, blijven Tamar en de rest in haar schaduw staan.

Toch is Tamar niet helemaal een vreemde voor de Nederlandse charts. Met de Diana Ross cover “The Boss” scoort ze in 1997 als eenderde van The Braxtons een Top 40 hit. Ook zingt ze achtergrond op de hits van Toni Braxton en Lady Gaga (“Born This Way”). Haar grote doorbraak krijgt Tamar dankzij de realityshow The Braxton Family Values.

Tamar BraxtonNet zo krachtig als haar stem, is Tamar’s persoonlijkheid. Met hilarische uitspraken als ‘get your life’ en oneliners als ‘boom’ en ‘dot com’ verovert zij de harten van de Amerikaanse kijker. Muziek blijft haar grote liefde en de zoete wraak van Tamar is begin dit jaar compleet als ze met “Love And War” een enorme urban hit scoort.

De titelsong van Love And War is een dramatische R&B ballad met fantastische vocalen. De adembenemende stem van Tamar is een soort mix tussen Toni Braxton en jaren ’90 Mariah Carey. Deze geeft dan ook karakter aan de generieke, soms gedateerde R&B liedjes op het album.

De ballad is Tamar’s specialiteit. Ze zingt de sterren van de hemel op nummers “All The Way Home”, “Stay And Fight” en “Pieces”. Deze worden afgewisseld met ondeugende uptempo’s als “Hot Sugar” en “Tip Toe” die helemaal passen bij Tamar’s persoonlijkheid. Ook het aanstekelijke “The One” voelt als een frisse wind dankzij de bevlogen vocalen.

De wraak van Tamar wordt soms echter iets te zoet. Clichématige, zoetsappige mid-tempos als “Prettiest Girl” en “White Candle” missen de pit die we van Tamar gewend zijn. Korte intermezzo’s als “She Did That” en “One On One Fun” blijken ook overbodig.

Tamar in de videoclip voor "Love And War"Daarom zal de 36-jarige Braxton niet iedereen een heel album lang weten te boeien. Toch is Tamar één van de beste zangeressen van dit moment en vult zij moeiteloos het gat in de markt dat Beyoncé en Mary J. Blige achterlieten.

Op Love And War staan een paar van de beste R&B nummers van dit jaar. In de woorden van Tamar zelf: She did that. Boom!