Ineens zijn ze er weer: Sisters with Voices. Het trio brengt I Missed Us bijna vijftien jaar na hun laatste album uit, alsof ze nooit weg waren. Letterlijk, want de muziek klinkt ook alsof er helemaal geen tijd is verstreken. Als je in de jaren ’90 bent opgegroeid, voelt luisteren naar I Missed Us daarom alsof je in een tijdmachine bent gestapt.

De tijdmachtine van SWV flitst ons terug naar de jaren ’90. Het stikt van de R&B meidengroepjes als TLC en En Vogue. Vooral in Amerika behoort SWV tot de populairste, dankzij het unieke stemgeluid van Cheryl “Coko” Gamble. Zij neemt dan ook het grootste deel van de solo’s voor haar rekening. Maar ook het vermogen van SWV om perfect te harmoniseren is één van de sleutels tot een groot succes.

Taj, Lelee en Coko (hun initialen vormen TLC, maar die groepsnaam is al vergeven) scoren dan ook vele hits als “Weak” en “Rain”. De meeste bekende is “Right Here”, met een sample van Michael Jackson’s “Human Nature”. Vrolijke swingbeat nummers en zwoele slow jams behoren tot de specialiteit van de zingende, swingende zusters.

Ook al stamt SWV’s laatste langspeler uit 1997, hun vierde album I Missed Us gaat geheel in deze lijn verder. Sterker nog, de nieuwe liedjes zouden zó op de albums It’s About Time en New Beginning kunnen staan. De single “Co-Sign” lijkt zelfs een beetje op de hit “You’re The One” uit 1996.

Je zou denken dat het een gedateerd album oplevert, maar niks is minder waar. Het enthousiasme spat er namelijk vanaf. Het lijkt erop dat dit geen geforceerde reünie is, want de zangeressen hebben ‘chemistry’ en de liedjes zijn aanstekelijk. I Missed Us klinkt daardoor opvallend fris, in tegenstelling tot de laatste albums van bijvoorbeeld Faith Evans en Monica.

De verdeling van de zangpartijen is wél veranderd. Tamara “Taj” Johnson-George en Leanne “Lelee” Lyons zingen tegenwoordig net zo vaak solo als Coko. Eigenlijk is dit wel jammer. De vocalen van Taj klinken wat mat en Lelee’s stem is soms wel erg zoetsappig. Coko’s strotje is nog steeds van goud en schittert vooral op een cover van Patti LaBelle’s “If Only You Knew”.

Wie een overdosis ballads verwacht, zal ook verrast zijn. I Missed Us is voorzien van een uitstekende balans tussen ballads en up-tempos. “Do Ya” en tweede single “All About You” swingen bijvoorbeeld de pan uit. En er kan zorgeloos weggezwijmeld worden op “Everything I Love”.

Meer dan tien jaar wegblijven en terugkomen met een fris, maar vertrouwd geluid: het is geen gemakkelijke prestatie. I Missed Us zal geen verkooprecords breken of talloze hits opleveren. Maar nu het R&B genre steeds meer beïnvloed raakt door pop en techno, zullen er best wel wat mensen in de tijdmachine van SWV willen stappen.