Solange "True" (EP)Haar stem is dan niet zo geweldig als die van haar grote zus, ook Solange Knowles is al lange tijd een popster in de maak. Tot nu toe lukte het niet om de perfecte sound te creëren bij haar stem. Met True vindt Solange eindelijk de juiste beat. Vanaf vandaag is de digitale EP ook verkrijgbaar op cd en LP.

Fans van Destiny’s Child maken in 2002 al kennis met Solange als zij op haar vijftiende in hun voorprogramma staat tijdens de Survivor tournee. Het kan niemand dan ontgaan dat het zusje van Beyoncé een groot talent is. Ze zingt en danst alsof haar leven ervan afhangt. In datzelfde jaar componeert ze ook liedjes voor Kelly Rowland’s soloalbum Simply Deep.

Solange schrijft en produceert ook mee op haar eigen debuutalbum Solo Star, dat op haar zestiende verschijnt. De beats van Jermaine Dupri, The Neptunes en Timbaland zijn helaas niet genoeg om haar te onderscheiden van andere R&B zangeresjes en het album flopt.

Solange KnowlesVastbesloten om anders te zijn dan de rest, gooit ze in 2008 het roer om voor Sol-Angel and the Hadley St. Dreams. Op dit tweede album vermengt ze het Motown geluid uit de jaren ’60 met een flink vleugje pop.

Het levert uitstekende nummers als “I Decided” en “Sandcastle Disco” op. Helaas is niet het hele album van dit niveau, vooral door de R&B-nummers waarop Solange’s stem klinkt als een mix tussen Britney Spears en Beyoncé.

Omdat album nummer drie nog niet klaar is, verschijnt nu de EP True. Solange gaat wederom terug naar een vervlogen tijdperk: de jaren ’80. Geen R&B of Motown, maar new wave beats die doen denken aan het vroegere werk van Madonna en Lisa Lisa & The Cult Jam. Dit blijken precies de juiste beats te zijn voor Solange.

Haar luchtige stem past perfect bij de uptempo liedjes. Deze krijgen een duister tintje door de melancholische teksten. Het is duidelijk haar beste schrijfwerk tot nu toe. Ook gebruikt Solange haar stem precies goed. Geen irritante uithalen meer die de liedjes verpesten, zoals op Sol-Angel. De stem is rijper. Dit is vooral te horen aan het einde van “Bad Girls”, waarop Solange onverwacht een knap staaltje vocale acrobatiek laat horen.

Solange op de set van "Losing You"True is een krachtige statement en bestaat enkel uit hoogtepunten. Aftrap is de sfeervolle single “Losing You”, duidelijk een dansende liefdesbaby van Solange en producer Dev Hines. Zij zijn dan ook een ‘match made in heaven’.

Er wordt geëxperimenteerd met gekke beats, samples en geluidjes. Toch, of juist daardoor, blijft True overal een homogeen gevoel behouden. Beste nummer is ongetwijfeld “Lovers In The Parking Lot”. Hierop zingt Solange over haar zoveelste verloren liefde: ‘played around with your heart, now I’m playing around in the dark’.

Haar gecompliceerde liefdesleven is eigenlijk het overkoepelende thema op True. Dankzij haar beats weet Solange een verhaal te vertellen met elk nummer én de luisteraar aan het dansen te krijgen. Op liefdesgebied moet ze wellicht nog volwassen worden, maar op muzikaal gebied is Solange eindelijk zover.

Solange "True"