De 21-jarige Sam Smith is wat je noemt een aanstormend talent. Hij gooide hoge ogen als gastzanger op hits van Disclosure (“Latch”) en Naughty Boy (“La La La”) en de storm raast door. Zijn single “Money On My Mind” doet het lekker en zijn Nirvana verschijnt deze week ook in de Verenigde Staten.

Vorig jaar oktober verscheen Nirvana als vier tracks tellende EP in het Verenigd Koninkrijk. Daar is Sam Smith hard op weg naar de top en in 2014 moet de rest van de wereld volgen. De belangrijkste toevoeging aan de nieuwe versie van Nirvana is de single “Money On My Mind”, die het verdient een grote hit te worden.

Sam SmithOld soul
Als je de stem op “Money On My Mind” hoort, zou je kunnen denken dat Sam Smith een oude man uit de suburbs van Detroit of New York is. Nee hoor, het is gewoon een broekie uit Cambridgeshire en nog maar net klaar met zijn studie zang en songwriting.

Sam Smith is een echte ‘old soul’. Zijn stem klinkt behoorlijk doorleefd voor zijn leeftijd en zijn muzikaliteit is ongelooflijk. Hij lijkt hiermee de mannelijke tegenhanger van Adele, die ook op 21-jarige leeftijd de wereld veroverde met haar 21.

Frisse productie
Hij mag dan een old soul zijn, Smith’s muziek is tegelijk net zo jeugdig als hijzelf. Wat deze bijzonder maakt, is de frisse productie die zijn indrukwekkende stem ondersteunt. Zo kiest Smith op “Money On My Mind” voor opzwepende drum n bass beats, in plaats van een traditioneel soulgeluid. Een gouden combinatie.

Sam SmithDeze heerlijke combi is ook te horen op “Safe With Me”, de spannende opener van Nirvana. Er wordt flink geëxperimenteerd en gespeeld met de vocalen en muziek.

Hetzelfde geldt voor het duistere doch gevoelige “Nirvana”, dat in een Harry Fraud jasje zelfs nog beter klinkt. Deze remix is ook een toevoeging op de nieuwe versie van Nirvana – alleen digitaal verkrijgbaar – die nu zeven nummers lang is.

Enorm talent
Ook voor een zware soulballad draait Smith zijn hand niet om. “I Told You Now”, dat live werd opgenomen, is kippenvel opwekkend. En de adembenemende, akoestische versie van Disclosure hit “Latch” is het zoveelste bewijs van Smith’s enorme talent.

In mei zal het officiële debuutalbum In The Lonely Hour verschijnen. Het kan bijna niet anders dan een succes worden. Sam Smith heeft de BBC’s Sound of 2014 en BRIT’s Critic’s Choice prijzen al in de pocket. Zijn optreden in Amsterdam begin maart is ook volledig uitverkocht. Nirvana is de perfecte kennismaking met Smith’s jeugdige old soul.