Precies vijf jaar geleden bracht het vierkoppige Sade hun laatste studioalbum uit. Vind je dat lang? Op Soldier Of Love moesten muziekliefhebbers maar liefst tien jaar wachten. Uiteraard was het het wachten waard. De opvolger van Lovers Rock bleek weer een meesterwerkje te zijn dat perfect past in de lange rij Sade klassiekers.

Sade Adu is een vrouw van weinig woorden. Als je afgaat op haar muziek tenminste. Dat betekent niet dat ze weinig te zeggen heeft. Sade is een verhalenvertelster en kiest zorgvuldig. De woorden die ze gebruikt, zijn dan ook veelzeggend. Helemaal omdat ze worden ingekleed in sfeervolle muziek en gezongen door een prachtstem.

Deze ingrediënten zorgen voor het unieke Sade geluid, dat sinds de jaren ’80 geliefd is. Centraal thema is de liefde, zowel de pieken als dalen. Op Soldier Of Love staan vooral de dalen centraal. Dit is dan ook het minst toegankelijke Sade album tot nu toe. Maar met elke luisterbeurt wordt duidelijker dat er weer een meesterwerkje is afgeleverd met tien kleine, grote verhalen.

De toon wordt meteen gezet met het melancholische “The Moon And The Sky”. De tekst zit vol symboliek en de muziek vol pijn. Ook “Morning Bird” is zo’n prachtig muziekstuk dat zich langzaam, maar zeker opbouwt. De woorden zijn pure poëzie en elke noot ademt somberheid uit. Dergelijke nummers maken van Soldier Of Love een stemmige plaat.

Sade put niet alleen uit haar eigen gebroken hart, ze geeft ook advies aan degenen die hetzelfde doormaken. Op “In Another Time” troost ze iedereen met liefdesverdriet: het gaat wel voorbij. En ook “Long Hard Road” heeft een hoopvolle boodschap. De elegantie en wijsheid waarmee Sade dit doet, geven de luisteraar weinig keus dan het advies met een glimlach aan te nemen.

Het album eindigt ijzersterk. “Skin” zou niet misstaan op het broeierige Lovers Rock. Een mysterieus nummer vol beeldspraak. “The Safest Place” is een liefdeslied met de nodige dosis dramatiek. Een andere band was wellicht vervallen in clichés of eentonigheid, maar Sade niet.

Bovendien zijn er twee uitzonderingen: het avontuurlijke titelnummer en “Babyfather”. Als je je ogen dicht doet bij “Soldier Of Love” waan je je bijna echt in de ‘wild wild west’ waar Sade over zingt. “Babyfather” is een lief, vrolijk liedje over een tienerzwangerschap en zal het deze zomer goed doen op de radio.

Soldier Of Love is een echte plaat voor de muziekfijnproever. Elk woord, elke noot en elk geluidje zijn zorgvuldig gecreëerd. Sade zorgt wederom voor muziek die gemaakt is met liefde. Maar ditmaal met liefde én verdriet. Dat fans dit wel konden waarderen, bleek uit het succes van Soldier Of Love. De plaat verkocht alleen al in de VS meer dan een half miljoen exemplaren in de eerste week en kwam bovenaan de hitlijst binnen. Niet slecht, na een pauze van tien jaar.

En nu is Sade weer verdwenen. Is ze bezig met nieuwe muziek schrijven of gewoon met leven? Niemand weet het waarschijnlijk. Wat we wel weten is dat er pas een nieuw album komt, als Sade er helemaal klaar voor is. En dat het weer net zo goed zal zijn als Soldier Of Love.