Vanaf vandaag is Rihanna’s achtste album eindelijk te koop op schijfje. De superster verraste vorige week de muziekwereld door ANTI exclusief op TIDAL te droppen. Een grotere verrassing was dat Rihanna haar artistieke kant toont. Geen album vol knallers dus. Op ANTI laat ze vooral haar stem horen.

Rihanna ft Drake - Work official videoIets meer dan tien jaar geleden debuteerde een piepjong meisje met een raar accent en opvallend uiterlijk. “Pon De Replay” is een aanstekelijk popliedje met dancehall invloeden. Lekker, maar niemand verwachtte dat Rihanna het lang in de muziekwereld zou volhouden.

Nu is het Amerikaanse meisje met roots in Barbados de grootste popster op deze planeet. Ze bracht in zeven jaar zeven succesvolle albums uit en wist alleen al in de VS dertien keer de #1 positie van de Billboard Hot 100 te halen. Deze week staat ze daar voor de 27e keer in de top tien. Een record dat ze deelt met veteranen Mariah Carey, Janet Jackson en Elton John. Grappig detail: Rihanna is pas 27 jaar!

“Work” – haar derde samenwerking met Drake – is de officiële eerste single van ANTI. Rihanna’s achtste album houdt popfans al ruim een jaar bezig. De hit “FourFiveSeconds” was begin 2015 niet alleen een unieke samenwerking met Kanye West en Paul McCartney, maar liet ook een veelbelovend geluid horen.

Video: Rihanna - "FourFiveSeconds" ft Kanye West & Paul McCartneyDe belofte werd niet ingelost. Rihanna bracht geen album uit. Ze kwam met een dikke hip hop knaller: “Bitch Better Have My Money”. Geen album. Daarna probeerde ze een diepere boodschap over te brengen met “American Oxygen”. Geen album.

Nét toen iedereen het wachten helemaal zat was, stond ANTI mid vorige week online. Zelfs de grootste Rihanna hater moest toegeven nieuwsgierig te zijn naar dit mysterieuze album. ANTI was binnen no time platina – dankzij een miljoen gratis TIDAL coupons van Samsung – en critici prezen de popster vanwege het lef om haar artistieke kant te tonen.

Is ANTI artistiek? Mwah. Het album opent sterk met “Consideration”, een muzikale ‘f*** you’ van Rihanna over een reggaebeat. Haar veelzijdigheid was altijd haar sterkste punt en ze verandert moeiteloos van stijl. “Kiss It Better” is een popnummer met een alternatief sausje en “Work” klinkt als een hit zonder enige lijn of commercieel motief. Anders? Ja. Goed? Ja! Artistiek? Nee.

Op ANTI laat Rihanna vooral haar stem horen. En damn wat klinkt die goed! Er is niets meer over van het onverstaanbare “Pon De Replay” meisje die er af en toe een valse noot doorheen gooide. Rihanna is vocaal in topvorm en dat doet haar karakteristieke stem beter klinken dan ooit. Haar gouden keeltje draagt de nummers op ANTI, waarop de productionele perfectie en geliktheid van vorige albums volledig ontbreken.

Rihanna Bitch Better Have My MoneyMaar het is niet genoeg om de luisteraar een album lang geboeid te houden. Vooral het tweede gedeelte van ANTI stelt teleur. “Desperado”, “Woo” en “Needed Me” gaan nergens heen. Rihanna’s attitude kan de nummers niet redden van middelmatigheid. “Yeah, I Said It” en “Same Ol’ Mistakes” zijn prima liedjes, maar vallen in het niet tussen de rest van het album.

Absolute hoogtepunten zijn “Love On The Brain” en “Higher”. De eerste is waanzinnig door de vocale perfectie. De tweede imponeert juist door de vocale imperfectie die van het nummer een korte, emotionele trip maakt. De finale van ANTI bewijst dat Rihanna als artiest genoeg in huis heeft om geweldige muziek te maken.

Het is te prijzen als een artiest iets nieuws probeert. ANTI is daarom een interessante toevoeging aan Rihanna’s discografie. Maar het totaalplaatje is vooral mwah en dat is niet goed genoeg voor een zangeres van haar kaliber. Hopelijk heeft Rihanna haar punt nu gemaakt en gaat ze snel weer verder met het regeren over de popwereld.