BeyoncéZo strak als haar optredens, zo rommelig zijn Beyoncé’s albums. Met haar solodebuut Dangerously In Love won ze vijf Grammies. Maar toen het tweede album B’Day verscheen was de kritiek niet van de lucht. Beyoncé gooide alles in de strijd om het toch tot een megasucces te maken: een re-release, ontelbare videoclips en zelfs een Spaanstalige versie.

Toen haar tour begon was het album dan ook een groot succes. Net op tijd om als soundtrack te dienen voor een daverende liveshow, waarmee Beyoncé’s reputatie overeind bleef. Nu komt ze met haar derde album en laat wederom niets aan het toeval over om uit te groeien tot ’s werelds grootste popidool.

Ze mikt niet alleen meer op haar R&B-publiek, maar ook op de popmarkt met een heus dubbelalbum. Ter ondersteuning introduceert ze een alter-ego: Sasha Fierce. Deze staat voor de wilde kant van Beyoncé op cd nummer twee. De gevoelige kant van Beyoncé horen we op de eerste. Vast en zeker een idee van haar marketingteam.

Leegte
I Am … Sasha Fierce staat vol met gladde ballads en swingende R&B. Op de muziek op zich is niets aan te merken. Laat het maar aan Beyoncé over om de sterren van de hemel te zingen op perfect geproduceerde nummers.

Maar het geheel laat toch een leegte achter. De nummers op het eerste schijfje geven namelijk niet de indruk uit het hart van Beyoncé te komen. En de andere cd mist de energie van Sasha Fierce, die er op B’Day juist vanaf spat.

Project
Maar het zal de persoon Beyoncé een worst wezen. Het is slechts één van de troeven om het product Beyoncé te promoten. I Am … Sasha Fierce is geen album, maar een project. Met “If I Were A Boy” en “Single Ladies (Put A Ring On It)” heeft ze al twee megahits op zak en er zullen er ongetwijfeld nog veel volgen.

“Halo”, “Broken-Hearted Girl” en “Sweet Dreams” hebben alles om naar de toppen van de hitlijsten te stormen. En ook al zijn “Diva” en “Video Phone” behoorlijk irritant, ze werken toch verslavend. Voor je het weet zit je mee te zingen (en dansen) met gênante teksten als ‘divas getting money’ en ‘if you’re liking this position, you can tape it’.

Voor lief
Wie de echte Sasha Fierce wil zien, moet naar haar liveshow gaan. Tot die tijd zijn er zestien nieuwe Beyoncé liedjes. Dat het als geheel niet bij elkaar past en je na acht nummers al van cd moet wisselen, nemen we voor lief. Sommige mensen komen gewoon overal mee weg.