Rebecca Ferguson live in MC Theater, Amsterdam – 10 april 2014

Zangeres Rebecca Ferguson geeft voor het eerst een volledig concert in Nederland. Dat ze een podiumbeest is, weten we al dankzij de Britse versie van X Factor. Het duurt in Amsterdam wel even voor dit beest los is. Maar al snel krijgt Ferguson de uitverkochte zaal plat met haar soulvolle roars.

Rebecca Ferguson "Freedom"Hoewel haar tweede album Freedom (#6 in Groot-Brittannië) hier niks deed, blijkt Rebecca Ferguson aardig populair te zijn. Er is tijdig uitgeweken van People’s Place naar het grotere MC Theater in Amsterdam. Iedereen herinnert zich haar hit “Nothing’s Real But Love” blijkbaar nog goed. Maar het komt natuurlijk ook door de deelname aan X Factor UK, waar Ferguson het tot de tweede plaats in de finale schopte.

De toeschouwers in het MC Theater laten zich dan ook het beste omschrijven als een familieprogrammapubliek. Enigszins opmerkelijk voor een artiest als Ferguson. Hoewel haar muziek als pop kan worden geclassificeerd, is haar stem eerder vergelijkbaar met artiesten als Aretha Franklin dan met haar zingende X Factor collega’s.

Op plaat wordt hier rekening mee gehouden. Ook al bevatten Ferguson’s albums Heaven (2011) en Freedom (2013) veel warme soulliedjes, het wordt nooit te rauw en er is een flinke dosis pop aanwezig. Wie denkt dat dit op de bühne ook zo zal zijn, wordt vanavond verrast. En wie denkt dat Ferguson haar repertoire gewoon komt opvoeren zoals in de studio, ook.

Na een okido voorprogramma van de iets te blije Daughters Of Davis, is het tijd voor Rebecca Ferguson. Meer dan een half uur later dan gepland, gaan de lichten uit en knalt “Lady Sings The Blues” van Billie Holiday door de speakers. Meteen is de toon gezet: dit wordt geen X Factor avondje. Vanaf Ferguson’s allereerste noot is het duidelijk dat je bij een heuse soul show bent.

Rebecca Ferguson in MC Theater Amsterdam 10 april 2014De avond opent met een adembenemende versie van “Fake Smile”, één van de beste nummers op Freedom. Het is zo gearrangeerd dat het bijna een gospeluitvoering wordt. Dit is niet in de laatste plaats te danken aan Ferguson’s twee achtergrondzangers. Vooral één van die twee heeft er geen moeite mee om zelf ook veelvuldig op de voorgrond te treden. De onberispelijke backing vocals dragen de show voor een groot deel.

Behalve uit volle borst zingen, brengen de twee achtergrondzangers ook een enorme energie mee. In eerste instantie nogal een contrast met Ferguson die ietwat stijfjes overkomt. De reden wordt door haarzelf onthuld: haar schoenen zitten niet lekker! Al snel staat ze met blote voeten op het podium, wat weer een splinter oplevert. Deze gaat ze er meteen backstage uithalen met een pincet. Dankzij haar charmes vergeeft het publiek haar onmiddellijk voor de korte pauze.

Wat de show zo goed maakt, is dat de liedjes van Ferguson live veel beter uit de verf komen. Dat komt door de creatieve arrangementen die de soms wat pitloze nummers flink doen opleven. “Beautiful Design” wordt bijvoorbeeld in een reggae-jasje gestoken door de uitmuntende bandleden.

foto (2)Maar het is Ferguson’s stem die de show steelt. Als ze eindelijk spinterloos geïnstalleerd is op het podium, bezorgt ze de zaal kippenvel met een versie van “Freedom” dat ze zonder versterking zingt. Op de ballads “Teach Me How To Be Loved” en “Shoulder To Shoulder” wordt ze minimaal begeleid door piano en gitaar. Imponerend.

Er wordt vanavond veel aandacht besteed aan andermans hitmateriaal. Deze covers zijn dan ook de hoogtepunten van de avond. Tom Odell’s “Another Love” had zo voor Ferguson gemaakt kunnen zijn. Verrassend is ook haar versie van pophit “Roar”, waarmee ze Katy Perry een ‘run for her money’ geeft.

Zeer verrassend is daarna de gewaagde keuze van klassiekers “Raspberry Beret” (Prince) en “Proud Mary” (Tina Turner). Het wordt een gigantisch feest op het podium. Ferguson waagt zich zelfs aan een heuse choreografie. Hoewel ze duidelijk geen Anna Mae Bullock is, komt ze er mee weg.

Haar stem blijkt wel op maat gemaakt voor de rauwe uithalen op “Proud Mary”. Dit onderstreept perfect hoe veelzijdig en talentvol Rebecca Ferguson is. De Britse zangeres bevestigt in Amsterdam haar status van podiumbeest. And you’re gonna hear her roar!