Rebecca Ferguson "Freedom"Meestal komen X Factor deelnemers met een kneiter van een pophit. Maar Rebecca Ferguson brengt in 2011 – nadat ze tweede wordt in de Britse talentenjacht – een warme soulplaat uit. Haar tweede album staat weer vol met zulke liedjes. Freedom is echter wat steviger én diverser dan zijn voorganger.

Wat is het toch met die Britse souldiva’s dat ze onderscheidt van hun Amerikaanse collega’s? Ze leggen net zo veel gevoel in hun muziek, maar toch klinken ze emotioneel wat gereserveerder. Misschien komt het door het weer.

Rebecca Caroline Ferguson heeft – net als Adele en Emeli Sandé – een meeslepend stemgeluid. Toch luistert ook haar muziek wat gemakkelijker weg dan die van Amerikaanse soulgiganten als Aretha Franklin. Ferguson brengt haar boodschap wat subtieler.

Rebecca Ferguson zingt "I Hope" liveLaatbloeier
Rebecca Ferguson heeft een stem die niet voor iedereen makkelijk verteerbaar is. Dit compenseert ze door niet te veel vocale acrobatiek of ingewikkelde arrangementen uit te halen.

Debuutsingle “Nothing’s Real But Love” is hier een goed voorbeeld van. Begin 2012 is dit nummer veelvuldig op alle muziekzenders te horen en het bijbehorende album Heaven bereikt de zesde positie van de Nederlandse albumlijst.

Dit succes laat wel even op zich wachten. De in Liverpool geboren zangeres krijgt als tiener twee kinderen en moet haar droom uitstellen. Als ze klaar is om auditie te doen voor X Factor wordt ze keer op keer afgewezen. Pas bij de zevende editie wordt ze opgemerkt door Simon Cowell en ze schopt het tot de tweede plek in de finale. Haar debuutalbum Heaven wordt dubbel platina in Groot-Brittannië.

Steviger en diverser
Freedom
gaat in dezelfde lijn verder als Heaven, maar heeft een wat steviger geluid. De eerste single “I Hope” is een goed voorbeeld. Ferguson klinkt rauwer dan we van haar gewend zijn op dit muzikale familielid van Adele’s “Rolling In The Deep”. Hetzelfde geldt voor het krachtige “All That I’ve Got”.

Ook is het materiaal wat diverser. Ferguson probeert wat pop op “My Best” en “We’ll Be Fine”. Het is niet per se de muziek waarop de 27-jarige straalt. Haar karakteristieke stem komt het beste uit de verf op het prachtige soulstuk “Fake Smile”. Ook de ballad “Bridges”, een duet met John Legend, is adembenemend.

Titeltrack “Freedom” sluit het album af op hoog niveau. De gospelachtige vocalen van Ferguson doen denken aan een lichtere versie van Aretha Franklin. De Britse soulzangeres mag dan te gereserveerd zijn om R-E-S-P-E-C-T op te eisen, Ferguson verkrijgt het met haar Freedom vanzelf.

Rebecca Ferguson "Freedom"