De 56-jarige Prince brengt twee nieuwe albums tegelijk uit. Op Art Official Age horen we zijn oude, vertrouwde geluid. Niet alleen levert hij weer een lekker album af, hij laat ook horen dat hij de eeuwige jeugd heeft. Prince is nog altijd crazy, sexy, cool.

Dat leeftijd slechts een getalletje is, bewijzen twee levende legendes deze week met een nieuw album. Prince en Lenny Kravitz zijn allebei inmiddels in de vijftig, maar tonen nog geen enkele tekenen van muzikale ouderdom. Prince fans vallen helemaal met hun neus in de boter, want His Royal Badness brengt twee langspelers tegelijk ook. Een album met meidenband 3rdEyeGirl én Art Official Age: het 34 (!) studioalbum van het 56-jarige genie.

Invloedrijke mix
Prince behoeft eigenlijk geen introductie en zijn muziek ook niet. Op Art Official Age is Prince zoals altijd crazy, sexy, cool. Dat betekent: lekkere beats, sensuele melodieën en teksten die soms ontzettend vreemd en soms ontzettend ontroerend zijn. Hij gaat op dit album iets meer de zwoele R&B-kant op. Zijn rocky kant komt meer tot uiting op het andere nieuwe album PlectrumElectrum.

prince arsenio hall show 2014Zijn invloedrijke mix van pop, rock, funk, r&b hip hop en new wave is misschien niet zo baanbrekend als voorheen, maar nog altijd net zo onweerstaanbaar. Art Official Age klinkt gelukkig ook iets minder gedateerd dan Prince’s recente albums. En de stem is nog altijd in topvorm.

Crazy
Humor blijft een belangrijk ingrediënt voor de muziek van Prince. Opener “Art Official Cage” bevat allemaal rare stemmetjes en geluidjes. Het is dan ook een nummer zonder kop en staart, maar wél uitermate funky. In “The Gold Standard” is een duidelijkere lijn te herkennen, maar het blijkt vooral geschikt om te dansen.

“FUNKNROLL” is een lekkere back herrie, zoals alleen Prince die kan maken. Ook de zogenaamde ‘affirmations’ – ingesproken door Lianne La Havas – zijn nogal weird, maar hebben wel een diepzinnige boodschap.

Prince "Breakfast Can Wait"Sexy
Natuurlijk speelt Prince ook weer met zijn seksualiteit. Vorig jaar werden we al getrakteerd op de single “Breakfast Can Wait”. Alles aan dit nummer is sexy! Ook “U Know” is een verleidelijke R&B-track met een futuristisch geluid. De sample van rapster Mila J. bewijst dat Prince zeer goed op de hoogte is van wat er allemaal in de muziekwereld speelt.

Cool
Het overheerlijke “Clouds” is typisch Prince. Dat betekent funky gitaren en lekkere koortjes in zijn onovertroffen falsetto. Veel hedendaagse R&B-artiesten als Justin Timberlake zouden een moord doen voor zo’n coole track, maar Prince schudt het zo uit zijn mouw. Ook het mellow “This Could Be Us” doet je voelen alsof je op een wolk weg zweeft van de aarde.

Natuurlijk zijn er ook wat echte Prince pareltjes en dat zijn toch de persoonlijke liedjes. Op de rockballad “Breakdown” stort Prince zijn gebroken hart uit en laat meteen horen waarom hij simpelweg ongeëvenaard is. Het introspectieve “Way Back Home” is ook een hoogtepunt.

Eeuwige jeugd
Je zou denken dat een plaat als deze alleen in de smaak zal vallen bij Prince fans, omdat het zijn klassieke geluid is. Maar juist omdat hij zo ver uitstijgt boven de meeste hedendaagse artiesten, is het vooral een interessant album voor de wat jongere muziekconsument. Prince zal het waarschijnlijk een worst wezen welke generatie er naar zijn muziek luistert. Hij bewijst met Art Official Age weer eens dat hij de eeuwige jeugd heeft.