Paloma Faith, Paradiso Amsterdam – 12 februari 2015

Paloma Faith, Paradiso Amsterdam - 12 februari 2015

Vorig jaar brak ze door met A Perfect Contradiction. In een uitverkocht Paradiso brengt ze de meeste nummers van dit derde album ten gehore. Paloma Faith is live net zo aanstekelijk als op plaat, dankzij haar energie, humor en gevoel voor drama.

Ze is nog niet zo populair als haar collega’s Sam Smith, Ed Sheeran en Adele. Maar Paloma Faith behoort ook tot de groep Britten die de muziekwereld hebben overgenomen met hun mix van soul en allerlei andere genres. Vorig jaar brak ze definitief door in Europa met derde album A Perfect Contradiction.

Dat viert ze met een tour. Nederland krijgt maar liefst twee keer Paloma. De 33-jarige zangeres strijkt vanavond neer in het Utrechtse TivoliVredenburg. Gisteren trapte ze af in Paradiso, Amsterdam in een extravagante outfit: een rok van pauwenveren en een leren blouse. Ze maakt een jeugdige (en aangeschoten) indruk door haar guitige blik.

Paloma Faith, Paradiso Amsterdam – 12 februari 2015Paradiso is één van haar favoriete plekken, vertelt ze. ‘Wie was er bij mijn eerste concert hier?’ Er komt weinig respons. Waarschijnlijk was er een ander publiek toen Faith haar debuut Do You Want The Truth Or Something Beautiful kwam promoten. Nu trekt de zangeres mensen in alle leeftijden, kleuren en formaten aan.

De muziek op A Perfect Contradiction is net zo divers en vrolijk als het nieuwe publiek. Haar derde album is haar beste tot nu toe en komt live goed tot zijn recht. Swingende nummers “Mouth To Mouth” en “Take Me” zijn perfecte openers voor de show, dankzij Faith’s aanstekelijke energie.

De liedjes klinken nog beter als ze worden geïntroduceerd vol zelfspot en ingekleed met theatrale gebaren. Gevoel voor drama heeft Faith genoeg. Ze bedekt haar ogen tijdens “Leave While I’m Not Looking” en valt dood neer aan het einde van “Love Only Leaves You Only”.

Twee fans krijgen een t-shirt cadeau. De eerste als goedmakertje voor attributen die per ongeluk in het publiek belandden. De tweede omdat zij het Nederlandse woord ‘baggerzooi’ introduceert bij de zangeres. Faith is erg openhartig over de bagger in haar leven. Daartoe behoren tragische liefdes en een lange weg naar succes.

Ze voelt zich een buitenstaander in de muziekwereld. Daarom heeft ze de re-release van A Perfect Contradiction de titel Outsiders’ Edition gegeven. Eén van de toegevoegde tracks is “Changing”, haar eerste #1 hit die bij Paradiso in de smaak valt. De rest van de nieuwe nummers is wat minder bekend.

Paloma Faith, Paradiso Amsterdam – 12 februari 2015Het succes kwam Faith niet aanwaaien, ook al werden haar eerste twee albums dubbel platina. Ze kan het bijna niet meer aan om deze nummers live te zingen. ‘I’ll be bored to death.’ Paradiso moet het doen met één nummer per plaat. “Stone Cold Sober” en “Picking Up The Pieces” zijn goede keuzes.

Vooral haar humor maakt Paloma Faith zo innemend. Dat vindt de souldiva uit Hackney ook. Ze lacht zelf constant om haar eigen grappen. Deze lach is zo aanstekelijk dat je vanzelf mee gaat doen. En verlangt naar meer Paloma, na de spetterende finale van “Only Love Can Hurt Like This”, “River Deep Mountain High” en “Can’t Rely On You”.

Dat verlangen wordt niet helemaal bevredigd. Met een krappe anderhalf uur voelt de show een beetje kort aan. Een signeersessie in de hal achteraf is geen goede compensatie. Paloma Faith hoort gewoon thuis op het podium. De plek waar optimaal genoten kan worden van haar aanstekelijke muziek en zéér aanstekelijke persoonlijkheid.

Paloma Faith, Paradiso Amsterdam - 12 februari 2015