Nicki Minaj is veruit de populairste vrouwelijke hip hop artiest van dit moment. Maar haar grootste hits zijn dansbare popliedjes als “Super Bass” en David Guetta’s “Turn Me On”. Ook huidige single “Starships” is een stevig portie house. Ze kan inmiddels dan ook op flinke kritiek van haar hip hop achterban rekenen.

Maar Onika Tanya Maraj (haar echte naam) is nog altijd een hip hop chick, horen we op tweede album Pink Friday: Roman Reloaded. Zoals het een echte rapper betaamt, schept ze op over zichzelf op onweerstaanbare tracks als “HOV Lane” en “Beez In The Trap”.

Dat ‘bitch’ één van haar favoriete woorden is, zal niemand ontgaan op de eerste helft van het album. De titel “Stupid Hoe” behoeft geen verdere uitleg. Bovendien heeft ze op “Come On A Cone” een ongezouten boodschap voor haar critici: ‘if you wasn’t so ugly, i’d put my dick in your face’.

Hiermee is ze een waardige opvolgster van rapsters als Lil’ Kim en Foxy Brown, die in de jaren ’90 de rapwereld opschudden met hun expliciete raps. Maar Minaj is anders dan haar voorgangers. Ze ‘spit’ haar teksten niet constant hetzelfde, maar probeert steeds nieuwe dingen.

Ze doet rare stemmetjes en accenten en barst regelmatig in geschreeuw en gezang uit, vaak een combinatie. Hiermee is ze de meest innovatieve rapster sinds Missy Elliott en wijlen Lisa ‘Left Eye’ Lopes. Net als op haar succesvolle debuut Pink Friday heeft Minaj diverse alter ego’s, waarvan de homoseksuele Roman Zolanski (?) de excentriekste is.

Op opener “Roman Holiday” gaat Minaj dan ook meteen uit haar dak. Haar enthousiasme en grenzeloosheid zijn kenmerkend voor het gehele album. De hip hop van Pink Friday wordt op Roman Reloaded vrolijk voortgezet. Enkele missers als “Right By My Side” daargelaten, doet Nicki dit uitstekend.

Nieuw op Roman Reloaded is een hele reeks techno tracks, waarmee Minaj zich behoorlijk vervreemdt van haar hip hop fans. Met “Starships” bijt ze de spits af en daarna is het de vraag of de luisteraar hoofdpijn krijgt of meezingt en danst met ‘floor fillers’ als “Automatic”, “Whip It” en “Pound The Alarm”.

Nicki Minaj heeft duidelijk geen zin om zichzelf in één genre of stijl te laten vangen. En waarom zou ze ook? Op Roman Reloaded staan een ambitieuze negentien tracks, waarin iedereen wel iets kan vinden. Met haar tweede album bewijst de 29-jarige dat de muziekwereld nog lang niet van haar af is. En dat er genoeg Nicki Minaj voor iedereen is.