Ne-Yo was ooit één van de grootste namen in de R&B-wereld met hits als “Because Of You”. De laatste tijd is hij een beetje vergeten. Wellicht komt daar nu verandering in, want zijn zesde album Non-Fiction mag er wezen.

Tien jaar geleden was Shaffer Chimere Smith één van de hotste nieuwe urban acts. Hij schreef hits voor Mario (“Let Me Love You”) en Beyoncé (“Irreplaceable”) en brak ook solo door. Onder de naam Ne-Yo scoorde hij met “So Sick”, “Because Of You”, “Closer” en “Miss Independent”.

Hoewel zijn laatste twee albums beide een #1 hit in Engeland voortbrachten, is Ne-Yo niet meer zo populair als voorheen. Het is meer een geval van: ‘Oh ja, die is er ook nog.’ Met zijn zesde album Non-Fiction hoopt de 32-jarige zanger daar verandering in te brengen.

Non-Fiction begint veelbelovend. Nummers als “Run” en “Integrity” zijn heerlijke R&B-liedjes met goede beats en mooie melodieën. Vooral “One More” klinkt als een nummer waar Usher op dit moment een moord voor zou doen.

Ne-Yo’s stem is niet opmerkelijk, maar zeker van hoog niveau. Deze past precies bij het soort muziek dat hij maakt: commerciële liedjes met een hart. De enige smet is het duet met Pitbull – “Time Of Our Lives” – dat klinkt als dertien in een dozijn.

Video: Ne-Yo - "Coming With You"Non-Fiction leunt meer op R&B dan Ne-Yo’s laatste werk, maar er staan ook wat dance tracks op. Het door David Guetta geproduceerde “Who’s Taking You Home” en de huidige single “Coming With You” maken verrassend indruk. De warme stem van Ne-Yo tovert de stevige beats om tot een soort soul house.

Natuurlijk zijn er ook flink wat sexy nummers, waarvan het zwoele “Take You There” en “Make it Easy” duidelijke hoogtepunten zijn. Maar Ne-Yo komt ook weg met het ‘ratchet’ hitje “She Knows”. Tekstueel weinig inhoud, maar de beat is gewoon dope.

Non-Fiction is behoorlijk ambitieus met meer dan 20 tracks op de deluxe editie. Wat ook niet helpt zijn de gesproken interludes. Best leuk voor één keer, maar als je het album vaker luistert is het gewoon irritant.

De oplossing? Kies voor de standaard editie. Daarop staat een overzichtelijke verzameling goede R&B-nummers van een goede zanger. Ne-Yo is misschien niet meer zo hot als tien jaar geleden, maar Non-Fiction mag er zeker wezen.