Precies 8 jaar geleden werd de wereld opgeschud door het nieuws dat de King of Pop niet meer was. Michael Jackson is overleden op 50-jarige leeftijd. Hoewel zijn populariteit in de jaren voor zijn dood flink afnam, lijkt iedereen zich opeens te realiseren hoeveel ze van zijn muziek houden. Zijn ontelbare hits zijn sindsdien grijsgedraaid. Welke minder bekende Jackson nummers zijn ook het luisteren waard?

Vijf jaar geleden kwam Michael Jackson om het levenNa zijn dood in 2009 ontstond er een ‘run’ op Number Ones, een compilatie uit 2003 met Jackson’s grootste hits. Het was wekenlang het bestverkochte album ter wereld. Uiteraard waren diezelfde hits niet van alle muziekzenders af te slaan. “Billie Jean,” “Bad,” “Thriller,” “You Are Not Alone,” en “Man In The Mirror”. De wereld kon er geen genoeg van krijgen! Daarna ging de Jackson hype vrolijk verder met Bad 25, een succesvolle rerelease.

In 2014 kwam postuum Xscape uit. Het album stond in meer dan 50 landen aan de top en met de eerste single brak Michael Jackson vanuit de hemel een record. Dankzij “Love Never Felt So Good” heeft hij in elk van de afgelopen vijf decennia een Amerikaanse top tien hit gescoord. De enige artiest die dit ooit presteerde.

Voor wie de afgelopen zeven jaar al zijn megahits non-stop heeft beluisterd, maar vandaag toch van Michael Jackson wil genieten, heeft INTO SOUL de tien beste minder bekende King of Pop nummers geselecteerd. Want niet alleen zijn hitsingles waren thrillers!

1. “Workin’ Day And Night” (1979)
Het is onmogelijk om niet te dansen op deze pittige disco tune met 128 beats per minuut. Ook als je er even voor gaat zitten, kun je genieten van de vele details die in de instrumentatie verstopt zijn. Dit is niet alleen één van de hoogtepunten op Off The Wall, het was ook duidelijk Jackson’s favoriet. Hoewel het geen single werd, stond dit nummer steevast op de setlist van zijn concerten.

2. “The Lady In My Life” (1982)
Dit is één van die nummers die iedereen kent, ook al was het nooit een single. Zo gek is dat niet, aangezien het de afsluiter is van het bestverkochte album ooit. Thriller eindigt met dé ultieme love ballad. Dit is Michael Jackson op zijn best met de ongelooflijk diverse, pure en melodische vocalen.

Michael Jackson zingt "Man In The Mirror" live3. “Chicago” (2014)
Wie sinds 1982 wacht op een tweede “Billie Jean” valt met zijn neus in de boter. “Chicago” is duidelijk familie van misschien wel het beste popnummer aller tijden. Misschien dat “She’s Loving Me” – de originele titel – daarom niet werd uitgebracht. Voor Xscape geeft topproducer Timbaland het die ‘ooomph’ die het miste. Het resultaat is een waanzinnige Jackson hit!

4. “Baby Be Mine” (1982)
Met Off The Wall creëerden Michael Jackson en Quincie Jones een fantastische mix van disco en r&b. Opvolger Thriller was meer pop, met deze track als uitzondering. Jackson componeerde het helemaal zelf. Hij schreef zijn teksten nooit op, maar leerde ze uit zijn hoofd om zich optimaal in te kunnen leven. Dat dat gelukt is, hoor je op deze knaller.

5. “I’m In Love Again” (1979)
Eind jaren ’70 worden populaire artiesten opgetrommeld om nummers te voltooien van de onlangs overleden Minnie Riperton. De jonge Jackson neemt postuum een duet op met de soullegende. Zijn gevoelige stem past perfect bij de zoete vocalen van Riperton. Dit tedere liefdesliedje is letterlijk en figuurlijk hemels.

Michael Jackson is "bad"6. “Butterflies” (2001)
De droom van zangeres Marsha Ambrosius kwam in 2001 uit: één van haar composities staat op Invincible. Deze zwoele mid-tempo is één van de weinige pareltjes op het album. In Amerika is het Jacksons laatste single van een studioalbum. Nederland krijgt de single “Cry” en daarom blijft “Butterflies” hier – zeer onterecht – onbekend.

7. “It’s The Falling In Love” (1979)
Jackson’s tedere tenor en ongeëvenaarde falsetto komen goed uit de verf op deze Off The Wall track. Dat het liefdesleven van de jonge 21-jarige zanger niet over rozen gaat, is geen reden om er geen swingende track van te maken. En nee, het is niet Jackson die het tweede couplet zingt, maar R&B-zangeres Patti Austin.

8. “Smile” (1995)
Hoewel hij het merendeel van HIStory zelf schrijft, staan er ook twee covers op het album. Jackson neemt een intieme versie op van de Charlie Chaplin klassieker. Hij geeft aan dat het zijn favoriete liedje is. Op de herdenkingsceremonie van Michael Jackson wordt het gezongen door broer Jermaine. Hij vervangt vanwege de verdrietige gelegenheid ‘gladness’ door ‘sadness’ in de tekst.

9. “Why You Wanna Trip On Me” (1991)
Op Dangerous staan veel heftige beats. Ze ondersteunen ook de persoonlijke tekst op deze dance-track. Jackson vergelijkt maatschappelijke problemen als armoede met de dingen die de roddelbladen over hem schrijven en vraagt zich af: why you wanna trip on me? Een knaller zoals alleen de King of Pop ze kon maken.

10. “Just Good Friends” (1987)
Eén van de weinige nummers op Bad dat niet door Jackson zelf geschreven is, is wél een topper. In dit duet vecht hij met Stevie Wonder om een meisje. Maar het is een luchtig en super swingend gevecht. Tijdens de Bad World Tour verrast Wonder het Australische publiek met een onaangekondigd optreden. Het is de enige keer dat hij het duet live met Jackson ten gehore brengt.

Michael Jackson "Live At Wembley"