Miguel – Wildheart Experience in Paradiso Amsterdam, 5 oktober 2015

foto(1)

Heilige poptempel Paradiso is de favoriete locatie van veel rocksterren en soul brothers. Miguel is allebei en rockt erop los in Amsterdam. Zijn daverende concert doet de titel van zijn laatste album Wildheart eer aan.

Als we twee jaar geleden hadden moeten voorspellen welke zanger het geluid van R&B zou veranderen en welke de top van de charts zou bereiken, dan waren de antwoorden als volgt. Geluid: The Weeknd met zijn duistere, vernieuwende sound. Charts: Miguel met glijers als “Adorn”. Anno 2015 blijkt dat de antwoorden moeten worden omgedraaid.

Miguels laatste album Wildheart klinkt helemaal niet als “Adorn”. Terwijl The Weeknd dé popact van het jaar is dankzij “Can’t Feel My Face”, ruilde de 29-jarige Miguel Pimento zijn zwoele, dansbare beats in voor snerpende gitaren. Dat hij onmogelijk in een hokje past benadrukt hij zelf ook in een stampvolle Paradiso.

foto(2)Het publiek past wel in een hokje: young, fresh, cool. Te cool om uit hun dak te gaan bij de bizarre DJ die het publiek moet opwarmen, dus doet ze het zelf maar. Haar vreemde capriolen (what’s up met dat pistool?) en vooral haar lichtshow kloppen wél als ze later deel uitmaakt van Miguel’s band.

Daartoe behoren ook een drummer en twee energieke gitaristen. Wie Wildheart van tevoren niet heeft beluisterd, wordt vanavond verrast. Miguel komt namelijk rocken in plaats van glijen. In een wit jasje met franjes over zijn gespierde, zweterige lichaam komt hij op met een duidelijke boodschap: ‘we will rock you!’

Bij veel R&B-artiesten (lees: Beyoncé) vraag je je af waarom ze niet eens écht goede gitaristen en drummers inhuren, maar voor Miguel geldt dit niet. Het enthousiasme en muzikaal talent spatten er vanaf. “The Thrill” van album Kaleiscope Dream (2012) zet de toon voor een heftig avondje rocken.

foto(4)Niet alle rock-versies pakken goed uit. Miguel’s doorbraakhit “Sure Thing” is een stuk minder lekker in deze vorm en sommige nummers zijn zelfs onherkenbaar. Dieptepunt is “How Many Drinks” dat wordt beroofd van alle spanning en broeierigheid.

De beste nummers van Wildheart klinken ook het beste live. “Waves” krijgt een uitmuntende vertolking van Miguel, die inmiddels op een decorstuk is gaan staan om de zaal goed te kunnen rocken. Tijdens “Leaves” en “Face The Sun” waan je je zelfs bij een Lenny Kravitz concert.

Er is ook ruimte voor soul. Het gevoelige “What’s Normal Anyway” wordt ingeleid door een anekdote over Miguel’s jeugd: als ‘mixed child’ wist hij nooit welk vakje hij moest aankruisen wanneer naar zijn afkomst werd gevraagd. Hij laat iedereen in Paradiso zweren dat ze nooit normaal willen zijn, met hun hand omhoog.

foto(5)De rest van de avond laat hij de ingestudeerde praatjes die je vaak bij R&B-concerten hoort achterwege. Ook sexy dansjes (lees: neukbewegingen) zien we sporadisch.

Miguel komt tenslotte om te rocken en dat doet hij goed. Zijn tedere stem is een lust voor het oor en zijn energie is aanstekelijk.

Miguel sluit af met sublieme versies van zijn grootste hits: “Coffee” en “Adorn”. Iedereen die schrok van zijn nieuwe imago en geluid is inmiddels helemaal om.

Dat het op plaat niet helemaal uit de verf kwam, maakt Miguel live helemaal goed. In Paradiso doet hij de titel Wildheart écht eer aan.

foto(3)