In 2012 scoorde Miguel een gigantische hit met “Adorn”. R&B-lovers wachten sindsdien op de opvolger van het bijbehorende album Kaleidoscope Dream. Met de drie tracks tellende EP nwa.hollywooddreams.coffee kunnen zij weer even verademen.

Miguel "Adorn"Twee weken geleden dook Miguel op in de video “You & I” van Jessie Ware. Hij schreef ook mee aan het dromerige nummer. Eerder al maakten Beyoncé (“Rocket”), Janelle Monáe (“PrimeTime”) en Mariah Carey (#Beautiful”) gebruik van zijn talenten. Behalve zijn single “Littlethings” heeft Miguel in 2014 geen eigen werk uitgebracht.

De 29-jarige zanger, componist en producer behoort sinds 2012 tot de top van de urban wereld. Hij had al hits gescoord met “All I Want Is You” en “Sure Thing”, maar met “Adorn” brak Miguel definitief door. Wat een verademing was het om zo’n heerlijke R&B-track te horen. Glad, maar niet té. Traditioneel, maar ook vernieuwend. En natuurlijk die heerlijke stem.

Ook het tweede album Kaleidoscope Dream deed het aardig. Samen met Frank Ocean en The Weeknd, kan Miguel zich één van de vernieuwers der R&B noemen. Omdat alle drie de meesters in 2014 geen album uitbrachten, zaten we opgescheept met Chris Brown, Trey Songz en August Alsina. Ook lekker, maar qua muziek lijken ze allemaal op elkaar.

Surprise! Net als D’Angelo eerder deze week, heeft Miguel een verrassing voor ons. Hij dropt drie nieuwe tracks. Deze zijn gratis te downloaden via zijn Soundcloud. Op de valreep van 2014 kunnen we met nwa.hollywooddreams.coffee weer verademen.

Miguel’s onweerstaanbare falsetto past perfect bij de broeierige productie van “NWA”. De rap van Kurupt is prima, maar het is Miguel die de show steelt met zijn melodieuze vocalen en pikante teksten. Het bewijs dat de zanger zijn ‘magic tough’ niet verloren is.

“Hollywood Dreams” heeft een stevigere sound en een romantischer thema dan de eerste track. De veelzijdige Miguel gebruikt zijn stem hier weer helemaal anders. Hij zingt over het navolgen van je dromen, met de support van je geliefde. Het nummer is inspirerend en energiek.

Vanaf de eerste seconden van “Coffee” is het duidelijk: dit is een hit! Eindelijk weer zo’n betoverende Miguel track die je gewoon de hele dag op repeat wilt zetten. Mede doordat de track zeer plotseling afbreekt.

Een hint dat het de eerste single van zijn nieuwe, volledige album zal worden? Hopelijk, want deze EP is – samen met het album van D’Angelo – een verademing in het huidige urban klimaat.