Michael Jackson "Bad 25"Who’s bad? 30 jaar geleden wist iedereen het antwoord. Michael Jackson’s carrière bereikt een hoogtepunt met zijn derde monsteralbum. Bad is minder geniaal dan zijn voorgangers, maar wel Jackson’s meest veelzijdige plaat én onlosmakelijk verbonden met de ‘eighties’. De King of Pop is inmiddels dood, maar Bad 25 doet hem en dit magische tijdperk herleven.

Al eerder verscheen een heruitgave van Thriller op diens 25e verjaardag, maar na het overlijden van Wacko Jacko drie jaar geleden wordt er extra uitgepakt voor de nieuwe versie van Bad. Bij Bad 25 horen behalve exclusieve liedjes, remixes en demo’s ook een documentaire van Spike Lee én een unieke concertregistratie.

Je hoeft geen Michael Jackson fan te zijn, om van Bad 25 te genieten. Als je in de jaren ’80 bent opgegroeid, zul je ongetwijfeld mee kunnen zingen met hits als “Bad” en “The Way You Make Me Feel”. En de bijbehorende videoclips zullen je vol nostalgie doen terugdenken aan de mode en trends uit dat geweldige tijdperk: strakke broeken, gekleurde sokken, zilveren riemen en leren jasjes.

Michael Jackson is "bad"Hoge lat
Wat doe je als je het best verkochte album ooit hebt gemaakt? Na Thriller ligt de lat hoog voor Jackson. Met Bad gaat hij in 1987 verder waar hij gebleven was. Zijn muzikale succesformule van pop, R&B en rock wordt uitgebreid. Ook in de bijbehorende videoclips en choreografie doet hij er een schepje bovenop. Zijn live optredens stijgen naar een hoger niveau. Het imago van een popster wordt dankzij Michael Jackson minstens even belangrijks als de muziek zelf.

Als je iets heel goed vindt, noem je dat tegenwoordig gruwelijk. Zo bedoelde Jackson het ook toen hij zong: ‘I’m bad’. Aanvankelijk heeft producer Quincy Jones een samenwerking met Prince in gedachten voor “Bad”. Maar na een goed gesprek vindt deze: zonder mij wordt het ook wel een hit. En daar heeft Prince gelijk in.

Stoer
“Bad” is een typisch Jackson nummer in de stijl van “Beat It” en “Thriller”. De agressieve beats en stoere tekst worden aangevuld met zijn karakterische hikjes, whoo-hoo’s en hee-hee’s. Eigenlijk gaan “Bad” en “Smooth Criminal” nergens over, maar dat geeft niets: ze zijn gemaakt als achtergrond voor een visueel dansspektakel.

Net zo swingend, maar vol soul, zijn “The Way You Make Me Feel” en “Just Good Friends” een duet met Stevie Wonder. Maar op Bad laat Jackson zich toch meer van zijn stoere kant horen en zien, zoals op “Dirty Diana” en “Speed Demon”.

Record
Jackson’s gevoelige ziel komt naar voren op “I Just Can’t Stop Loving You”, een duet met Siedah Garrett waar Whitney Houston voor bedankte. Het is de eerste van een hele reeks Bad singles. Het album brengt maar liefst negen hits voort, waarvan er vijf de nummer één positie bereiken in de Verenigde Staten. Dit record werd vorig jaar pas verbroken door Katy Perry.

Michael Jackson zingt "Man In The Mirror" liveHet is dus niet gek dat bijna iedereen de liedjes op Bad kent, ook als je het album nooit kocht. Voor de mensen die niet in de jaren ’80 opgroeiden, zijn enkele Bad hits in een nieuw jasje gestoken. Zo mixte onze eigen DJ Afrojack voor dit project “Bad”. Hierdoor kan een hele nieuwe generatie kennis maken met dit gruwelijk lekkere nummer.

King of Pop
Van Bad worden eind jaren ’80 zo’n 30 miljoen exemplaren verkocht. Hiermee bevestigt Jackson voor eeuwig zijn status als King of Pop. En zet hij ook zijn eerste stappen richting wereldverbeteraar. “Man In The Mirror” is een iconisch liedje met een boodschap: ‘if you wanna make the world a better place, take a look at yourself and make a change’. Het is nog altijd één van Jackson’s beste nummers.

Bij Bad hoort ook Jackson’s allereerste wereldtour. Gesponsord door Pepsi geeft hij gedurende zestien maanden maar liefst 123 concerten. Uiteraard breekt hij hiermee alle records. Voor Bad 25 verschijnt voor het eerst een volledige opname op dvd, het concert in Londen op 16 juli 1988. Niet geheel zonder controverse: de kwaliteit zou slecht zijn en Sony zou hiermee een slaatje willen slaan uit Jackson’s fans.

Jackson gekte
Inderdaad, de kwaliteit is matig. Er zijn vooral close-ups van Jackson te zien, waardoor de kijker geen zicht heeft op het volledige podium en de strakke choreografie. Maar Live At Wembley is toch een goede registratie van de Jackson gekte in de jaren ’80. Bovendien wordt het nostalgische gevoel versterkt door een speciale concertganger: Diana, Princess of Whales.

Meezingen en dansen op tijdloze hits. Teruggaan naar een magisch tijdperk van 30 jaar geleden. Genieten van een geweldig concert. Of je Michael Jackson collectie uitbreiden met zeldzame demo’s en nieuwe remixes. Met Bad 25 kun je alle kanten op: sha-mon!
Michael Jackson "Live At Wembley"