De negen zit in de maand! Daarom houdt INTO SOUL heel september lang een ’90s Countdown: de 30 beste R&B- en soultracks uit de jaren negentig.

Er is tegenwoordig zo veel overlap tussen r&b en hip hop, dat we het vaak ‘urban’ noemen. Maar er was een tijd dat de twee genres volkstrekt tegenover elkaar stonden. Mary J. Blige was één van de eerste artiesten die ze perfect samensmolt.

Blige was gewoon een meisje uit de getto, totdat een tape met haar stem in de handen kwam van een platenbaas. Hij koppelde haar aan producer Puff Daddy en samen namen ze haar debuutalbum What’s The 411? op. Het was de geboorte van een populair nieuw geluid: hip hop soul. En bovendien de geboorte van een superster.

De single “Real Love” werd een enorme hit. Meer dan twintig jaar later klinkt de klassieker nog even oprecht. En dansbaar, dankzij de samples van Audio Two’s “Top Billin’” en MC Lyte’s “10% Diss”. Veel artiesten coveren en samplen ook de track. Niet voor niets wordt Mary J. Blige de Queen of Hip Hop Soul genoemd.

En ze gaat nog altijd als een speer. Dit voorjaar verscheen het album Strength Of A Woman, dat weer een groot succes is voor Mary J. Blige.

Bekijk hier de volledige ’90s Countdown lijst.