Vandaag is het Martin Luther King, Jr. Day in de Verenigde Staten. King werd beroemd in de jaren ’50 en ’60 vanwege zijn geweldloze verzet tegen de rassenscheiding.

Tijdens een betoging in 1963 hield hij zijn legendarische “I Have A Dream” toespraak. Martin Luther King Day is in 1968 het leven geroepen om deze legendarische persoon en zijn droom te eren. Vijf muzikale eerbetonen aan Martin Luther King Jr.

1. Stevie Wonder – “Happy Birthday”
Dit nummer werd in 1981 geschreven voor een campagne om Martin Luther King’s verjaardag tot een nationale feestdag in de VS te maken. Wonder vraagt zich al zingende af, hoe iemand daar bezwaar tegen kan hebben: “I just never understood, how a man who died for good, could not have a day that would be set aside for his recognition”.

2. King Dream Chorus & The Holiday Crew – “King Holiday”
De droom van Martin Luther King, Jr. was ook die vele artiesten. Teena Marie, El DeBarge, New Edition, Run-D.M.C. en een jonge Whitney Houston. Ze komen hier samen voor een tribute.

 

3. Common – “A Dream”
De beroemde “I Have A Dream” speech is verweven door deze hip hop collaboratie uit 2006. Common rapt over verzet, pijn en hoop. Will.i.am neemt het refrein voor zijn rekening.


4. Aretha Franklin – “Precious Lord”
Als ze nog maar zestien jaar oud is, gaat Aretha Franklin al op tournee met Martin Luther King tijdens de Civil Rights Movement in 1958. Tien jaar later zingt ze op zijn begrafenis, vechtend tegen haar tranen.

 

5. Public Enemy – “By The Time I Get To Arizona”
Toen de staat Arizona in 1991 weigerde om Martin Luther King Day te erkennen, klom Chuck D meteen in de pen. De hip hop reactie is nog altijd actueel. Vorig jaar werd het nummer weer gebruikt toen Arizona een nieuwe immigrantenwet aannam.