‘That’s the way we like to fuck’ zingt Marsha Ambrosius op “69”. Onlangs dropte ze de hete EP Fvck & Love om het publiek op te warmen voor haar tweede album. Gelukkig wordt het daarop niet té heet. Friends & Lovers heeft precies de juiste temperatuur.

michael jackson & marsha ambrosiusWie is Marsha Ambrosius ook alweer? Ze schreef Michael Jackson’s hit “Butterflies”. Ze vormde de helft van het Britse neo-soul duo Floetry. En solo scoorde ze in 2011 met “Far Away” en het uitstekende album Late Nights & Early Mornings. Maar Marsha Ambrosius is ook een warmbloedige vrouw.

Het wordt nu duidelijk waarom Ambrosius eerder dit jaar een merkwaardige cover van Sade als single uitbracht. “Stronger Than Pride” ademt precies de broeierige sfeer uit van Friends & Lovers. Het album gaat verder in de lijn van haar succesvolle debuut: zwoele mid-tempo’s en emotionele ballads. Maar het materiaal is tekstueel en muzikaal nog beter.

Ook is Ambrosius vocaal gezien sterker. Voorheen ging ze regelmatig te veel de hoogte in, wat haar stem irritant maakte. Op Friends & Lovers niks van dit alles. De 36-jarige zangeres heeft haar geluid geperfectioneerd en één van de beste R&B-albums van 2014 afgeleverd.

Friends & Lovers opent sterk met de sensuele slow jams “So Good” en “Late Night”. Seks is het centrale thema, maar Ambrosius gaat er creatief mee om. Ze gaat van het expliciete “69” over op het gevatte en melodieuze “Shoes”. Duidelijk een hoogtepunt en het bewijs van Ambrosius’ creativiteit als componist. ‘Where are my shoes? Panties and toothbrush and all?’ zingt ze na een stomend onderonsje.

Marsha Ambrosius "Lovers & Friends"Er is naast de daad ook veel ruimte voor romantiek. Gevoelige mid-tempo’s als “You & I” en “Cupid” zijn onweerstaanbaar. Het heerlijke “La La La La La” is een geniale bewerking van de Minnie Riperton klassieker “Lovin’ You”. En Ambrosius is slim genoeg om die niet te evenaren noot achterwege te laten.

Wie hoopt op een prachtige ballad als “Far Away” valt meermaals in de prijzen. “Love” en “OMG I Miss You” zijn kleine meesterwerkjes met die typische Ambrosius touch. Het intense “Run” is adembenemend en geldt nu al als één van de beste R&B-singles van dit jaar.

Marsha Ambrosius heeft een authentieke stijl gecreëerd. Het is knap hoe ze ongeforceerd erotiek, romantiek en emotie combineert. Wat dat betreft kom ze aardig dichtbij het niveau van de legendarische Sade, die ongetwijfeld als inspiratie heeft gediend. Of het deze zomer nu heet of koel wordt, Friends & Lovers heeft precies de juiste temperatuur.