Luke James Standard Album CoverEr is vers bloed in de urban wereld. Luke James brengt na twee mixtapes zijn officiële debuut uit. Hij is anders dan de meeste r&b-zangers die de laatste tijd allemaal hetzelfde klinken. Ook al komt zijn talent op dit album niet helemaal uit de verf, Luke James is tenminste origineel.

Beyoncé runs the world, maar haar mannelijke collega’s zijn ook niet te stoppen. Chris Brown, Usher, Trey Songz, R. Kelly en August Alsina hebben de R&B-wereld de laatste tijd overspoeld met hun hitgevoelige liedjes.

Niet alleen lijken de zangers qua geluid op elkaar, ze zijn ook nog eens constant op elkaars albums en remixen te horen. Tijd voor wat vers bloed! De naam Luke James gonst al lange tijd door R&B-land. Behalve een Grammy nominatie kon de zanger rekenen op flink wat support.

Beyoncé vroeg hem voor haar “Run The World” video en als voorprogramma voor de Mrs. Carter Show. Kelly Rowland tweet regelmatig wat haar favoriete Luke James nummer is. En de toonaangevende blogs volgen hem ook op de voet. Vorig jaar mei introduceerde de zanger zichzelf in Nederland tijdens een optreden bij Encore in de Melkweg, Amsterdam.

luke james in beyonce's run the world videoWeer zo’n R&B-zanger met een zwoele stem, leuk koppie en goed lichaam? Think again. De zanger uit New Orleans heeft meer in zijn mars. Op zijn eerste langspeler wil die dat maar wat graag laten horen. Iets te graag misschien, maar Luke James is tenminste origineel.

Luke James heeft al behoorlijk wat video’s uitgebracht en hoewel hij nooit een echte hit scoorde, is zijn muziek al redelijk bekend bij de kenners. Het geweldige “I Want You” – van zijn mixtape #Luke – kreeg terecht een Grammy nominatie. Het enthousiasme en de passie spatten ervan af en doen naar meer verlangen. De twee jaar oude single is helaas het beste nummer op dit nieuwe album, maar Luke James is tenminste origineel.

Luke-James-Dancing-In-The-DarkEen ander hoogtepunt is “Options”, een intense track over een zwaar onderwerp. James confronteert zijn ongewenst zwangere geliefde met hun situatie. Het is zeker een verfrissend nummer in een wereld waarin vooral over money, sex en bitches wordt gezongen. Toch druipt de melodrama er iets te veel vanaf. Ach, Luke James is tenminste origineel.

Dat James kan zingen is duidelijk en hij is ook een goede componist. Zijn liedjes – hij schreef eerder voor Chris Brown en Justin Bieber – hebben originele arrangementen en hij gebruikt zijn stem veelzijdig. Gek genoeg maakt zijn gouden keeltje toch geen heel album lang indruk. Daarvoor heeft zijn stem nét iets te weinig karakter. Jammer, maar Luke James is tenminste origineel.

luke jamesJames doet duidelijk zijn best om geen standaard R&B-album af te leveren. “Love XYZ” en “Exposé” zijn experimenteel met mate. Helaas blijven ze niet echt hangen. De Luke James sound werkt wel uitstekend op het sfeervolle “Dancing In The Dark” dat best een hit had kunnen zijn uit de jaren ’80. Niet alle elf tracks op het album zijn dus even goed, maar Luke James is tenminste origineel.

James imponeert ditmaal het meeste op gevoelige mid-tempo’s. “Trouble” is overheerlijk met de falsetto en meeslepende achtergrondvocalen. “Exit Wounds” en “Glass House” zijn ook prachtige liedjes. Toch vraag je je af of het album geslaagder zou zijn als hij voor wat meer traditionele R&B had gekozen als topper “Make Love To Me”, nu slechts een bonus. Het is misschien niet wat we van hem wilden, maar Luke James is tenminste origineel.

Meneer James is een groot talent en hij heeft in principe alles in huis om een grote artiest te worden. Op zijn debuutalbum komt het nog niet helemaal uit de verf. Het zijn allemaal goede liedjes met enkele uitschieters. Toch mist het als geheel iets. Wat dat is? Dat doet er op dit moment niet toe. Luke James is tenminste origineel. En we hebben “I Want You” eindelijk in cd-kwaliteit.