Lady - "Lady"Hoe groot is de kans dat het klikt met een zangeres van een ander continent? En dat je samen een album opneemt, vijftien jaar na je enige hit? Hoe groot is de kans dat dit een geweldige soulplaat wordt? Het is onwaarschijnlijk, maar Nicole Wray en Terri Walker flikken het.

De naam Nicole Wray doet misschien een belletje rinkelen. In 1998 scoort zij een grote hit met “Make It Hot”. Ze is de eerste artiest die een contract krijgt bij het eigen label van Missy Elliott. Deze schrijft en produceert dan ook het merendeel van haar debuutalbum. Nicole zingt op haar beurt mee op Elliott’s hit “All N My Grill”.

Het lukt de Amerikaanse zangeres niet om op eigen benen te staan. Na haar professionele breuk met Missy Elliott timmert ze flink aan de weg, maar een volledig album ziet nooit het daglicht. Totdat ze de Britse Terri Walker in 2009 ontmoet in New York.

Terri Walker "Untitled"Terri Walker zal alleen bij echte soulfanaten bekend zijn. Debuutalbum Untitled is in 2003 behoorlijk populair in de urban scene. Maar de Nederlandse hitlijst haalt ze eigenlijk pas enigszins als onze eigen Boris haar “This Is My Time” covert onder de titel “World Within My Hands”. Walker’s laatste album I Am krijgt in 2006 uitstekende recensies, maar succes blijft uit.

Nu vormen Wray en Walker het duo Lady. En het klinkt alsof het altijd al zo heeft moeten zijn. Hun krachtige stemmen smelten moeiteloos samen en het producersduo Leon Michels and Jeff Silverman doet de rest.

Er zijn meer artiesten die de soul uit de jaren ’60 terug hebben gebracht. Maar zo natuurlijk en organisch hoorden we het eigenlijk alleen nog maar op Back To Black van Amy Winehouse. Lady doet qua productie en intensiteit denken aan dit album. En net als Winehouse heeft Lady haar muzikale huiswerk goed gedaan.

Lady: Terri Walker en Nicole WrayOp Lady horen we het oude geluid terug van Sam Cooke (“Tell The Truth”), The Supremes (“Slow Down”) en James Brown (“Get Ready”). Maar ook de moderne soul van D’Angelo (“Sweet Lady”) is een inspiratie voor de ladies.

Uitschieters zijn het funky “Money”, het dramatische “Karma” en het swingende “Please Don’t Do It Again”. “Sweet Lady”, een eerbetoon aan hun moeders, is ook een hoogtepunt.

Het enige dat ontbreekt is een tikje drama. Een goede soulplaat moet je natuurlijk niet per sé naar de antidepressiva doen grijpen, maar als geheel kan het enigszins onpersoonlijk overkomen. Desalniettemin klinkt de retro-soul op Lady nergens afstandelijk of geforceerd.

Nicole Wray en Terri Walker zijn gewoon een gouden combinatie. Wie had ooit gedacht dat het meisje van “Make It Hot” en één van Engeland’s meest ondergewaardeerde zangeressen zo’n plaat zouden maken? Deze twee ladies zijn daarom dé verrassing van het jaar.

Lady: Nicole Wray en Terri Walker