Kelly RowlandNaast haar lidmaatschap bij R&B-groep Destiny’s Child, doet Kelly Rowland het solo ook niet onverdienstelijk. Ze scoort hits in verschillende genres, maar weet nooit helemaal haar plek te vinden. Op Talk A Good Game brengt ze daar verandering in, ondanks haar identiteitscrisis.

De Kelly Rowland van nu lijkt helemaal niet op dat meisje met de rode plukken in haar korte coupe. In 2002 probeert deze een alternatief R&B geluid te brengen op solodebuut Simply Deep. De single “Stole” is een hit, maar vooral haar duet met Nelly scoort als een tiet. “Dilemma” bereikt de nummer één positie in veel landen.

Nadat Destiny’s Child écht uit elkaar gaat, wisselen Rowland’s muziek en imago veelvuldig tussen sekspoes (“Motivation”) en housediva (“When Love Takes Over”). Deze identiteitscrisis zorgt voor middelmatige albums en dito succes.

Kelly Rowland ten tijde van "Simply Deep"Onthullend
Vlak voor de release van Talk A Good Game brengt Rowland de single “Dirty Laundry” uit. Hierop doet ze een boekje open over een gewelddadige relatie en haar jaloezie jegens Beyoncé. Het is een sensationeel R&B nummer dat doet denken aan R. Kelly’s vroegere werk. De kwetsbaarheid geeft Rowland’s stem net dat extraatje dat vaak ontbreekt.

De rest van Talk A Good Game is minder onthullend, maar Rowland komt wel weer dichter bij zichzelf. Ze kiest veelal voor mid-tempo nummers als “Down On Love”. De productie lijkt simplistisch, maar daardoor komt haar stem juist goed uit. Op “You Changed” is Rowland dan ook de ster en zijn Beyoncé en Michelle slechts de gasten.

Hitsig
Vooral op “Gone” straalt Kelly Rowland als tevoren. Het lijkt een hedendaagse versie van “Dilemma”, waarbij ze Nelly inruilt voor rapper Wiz Khalifa. Het bewijs dat ze geen hippe beats of hitsige teksten nodig heeft om een hit te scoren.

Helaas lijkt dat wel zo aan het begin van Talk A Good Game. Rowland opent met twee onbenullige seks nummers: “Freak” en de single “Kisses Down Low”. Dit compenseert ze gelukkig met het sensuele “Stand In Front Of Me”. Het album sluit af met deze fantastische vocale prestatie.

Oprecht
Ondanks, of juist dankzij haar identiteitscrisis klinkt Rowland op Talk A Good Game oprechter dan op vorige albums. Daarmee weet ze haar plekje in het R&B-landschap eindelijk weer terug te vinden.