Het gaat lekker met Kelis. Niet alleen doet haar huidige album Food het goed in Europa, als live-act gaat ze helemaal als een speer. Al de hele zomer is ze ‘on the road’. Zo trad ze maar liefst drie keer op in Nederland. Vanavond brengt haar succesvolle tournee Kelis naar Berlijn én viert ze haar verjaardag.

Wie is Kelis ook alweer? De meeste mensen zullen haar kennen als de schreeuwende krullenbol van “Caught Out There” of de hijgerige sekspoes van “Milkshake”? Niet iemand die je per sé in het echt wilt ontmoeten. Maar in de Berlijnse C-Club komt Kelis over als goed gezelschap: warm, charmant en grappig.

Afgelopen jaar is er dan ook een totaal andere Kelis opgestaan. Haar zesde album is het resultaat van een creatieve wedergeboorte. Food staat vol met soul, funk en jazz. Nu Kelis geen commercieel succes meer najaagt, lijkt ze helemaal in haar element. In thuisland Amerika is ze allang niet meer relevant, maar ‘overseas’ kon Food rekenen op lovende recensies en prima verkoopcijfers.

Kelis "FOOD"Maar het belangrijkste is dat Food de aanleiding is voor een Europese zomertoer. Nederlandse fans konden haar drie keer live zien: in het MC Theater, tijdens het De Wereld Draait Buiten festival en als hoogtepunt North Sea Jazz. Vanavond viert ze in Berlijn niet alleen dat ze haar tour binnenkort succesvol kan afsluiten. Kelis is ook jarig!

Dat betekent dat de bijna volle zaal halverwege de avond luidkeels ‘happy birthday’ voor Kelis zingt. Ook krijg de 35-jarige zangeres een aantal cadeaus, waaronder een Wepa t-shirt en een goodie-bag. Daarbij horen anekdotes over Kelis’ nachtelijke Instagram-activiteiten en haar enorme liefde voor tasjes.

En natuurlijk trakteert Kelis – samen met een trompettist, gitarist en drummer – op een daverend concert. Het valt op hoe bijzonder haar stem is: diep en hees, maar toch loepzuiver en technisch perfect. Ze krijgt de zaal met gemak plat, samen met haar evenzo indrukwekkende band.

Kelis live in C-Club, BerlinVoor de oude Kelis is nog maar weinig ruimte. Fan favorieten als “Get Along With You” en “Good Stuff” worden in sneltreinvaart afgewerkt. R&B-klassieker “Milkshake” wordt in een Spaans jasje gestoken en meeste recente hit “Acapella” krijgt ook een geniale make-over. Het is duidelijk dat Kelis het verleden achter zich heeft gelaten.

Ze zingt dan ook bijna haar gehele Food album. En dat valt niet tegen. Het nieuwe materiaal komt live uitstekend uit de verf. Opzwepende nummers als “Forever Be” en “Fish Fry” lijken te zijn gecomponeerd om te knallen tijdens een concert. Voor “Floyd” en “Runner” kiest de zangeres juist voor een intieme uitvoering.

Alles wordt vrolijk door Kelis aan elkaar gepraat. Voordat ze “Bless The Telephone” zingt, vertelt ze waarom ze besloot dit nummer te coveren en dat ze de tekst nooit kan onthouden. Daarom pakt ze er een notitieboekje bij. Het geeft haar optredens de spontaniteit en authenticiteit die veel van haar R&B-collega’s missen.

Maar de nieuwe Kelis heeft nog maar weinig met R&B te maken. Ze is een doorgewinterde muzikant die garant staat voor funky soulconcerten. Berlijn feliciteert haar vandaag met haar verjaardag, maar Kelis viert al de hele zomer haar wedergeboorte.