Kelis is al vijftien jaar één van de meest kleurrijke artiesten in de urban wereld. Letterlijk, gezien haar uiterlijk, maar zeker ook figuurlijk. Haar trendsettende geluid is altijd aan veranderingen onderhevig. Na dance-uitstapje Flesh Tone is het weer tijd voor een volledig andere sound. Zoals de titel doet vermoeden is Kelis’ zesde album FOOD een regelrechte smaakexplosie.

Kelis on Cooking ChannelDat Kelis iets met voedsel heeft, wisten we al. Haar grootste hit “Milkshake” en succesvolste album Tasty uit 2003 zijn referenties naar haar grote hobby. Daarvan heeft ze nu gedeeltelijk haar werk gemaakt.

Kelis heeft tegenwoordig haar eigen kookprogramma op de Cooking Channel met de naam Saucy & Sweet. Een verrassende move, maar dat Kelis Rogers onvoorspelbaar is weten we eigenlijk al sinds ze eind jaren ’90 schreeuwend de muziekwereld binnenstormde.

‘I hate you so much right now, aaaahhh!’ zo gaat het refrein van Kelis’ debuutsingle “Caught Out There” (top vijf in Nederland). De explosieve track met dito video slaan meteen aan en zetten de toon voor Kaleidoscope. Dit album uit 1999 is geproduceerd door een dan nog onbekend duo genaamd The Neptunes.

Naast Chad Hugo zit ene Pharrell aan de knoppen. Yep, dé Pharrell van “Blurred Lines”, “Get Lucky” en G I R L. Voordat zowat de gehele muziekwereld bij hem aanklopt, is Kelis zijn muze. Samen zorgen zij voor een toonaangevend nieuw urban-geluid.

Na het tweede album Wanderland, dat in Amerika niet wordt uitgebracht, vindt Kelis het tijd om van meer smaken te proeven. Megahit “Milkshake” is nog van Pharrell’s hand, maar op de rest van album Tasty probeert ze andere producers. Hierna trouwt ze met rapper Nas en brengt ze nog twee albums uit: Kelis Was Here (2006) en Flesh Tone (2010). Met laatstgenoemd dance-album neemt ze voor het eerst afstand van haar vertrouwde R&B-geluid. De single “Acapella” wordt een grote hit.

Kelis' Food TruckAnno 2014 zien en horen we een totaal andere Kelis. FOOD had net zo goed ‘soul food’ kunnen heten, want de 34-jarige zangeres kiest voor soul, funk en jazz op album zes. Aan haar echtscheiding van Nas maakte ze weinig woorden vuil. Zijn laatste album Life Is Good staat juist vol met teksten over hun breuk en op de cover poseert hij zelfs met Kelis’ trouwjurk.

Op FOOD geen treurnis over het verleden. Alleen “Rumble” lijkt over Mr. Jones te gaan, want hier zingt Kelis vol blijdschap over een ex die eindelijk zijn biezen heeft gepakt. Toch is dit Kelis’ meest persoonlijke album tot nu toe. Dat zit ‘m niet in de teksten, maar in de muziekstijl. Het lijkt erop dat Kelis eindelijk de muziek kan maken die helemaal bij haar past. Al sinds haar debuut geeft de zangeres aan “absoluut geen R&B artiest” te zijn.

Haar verleden wordt weggeblazen met FOOD. Letterlijk, want de blaasinstrumenten zijn sterk vertegenwoordigd. Funky track “Jerk Ribs” is hier een goed voorbeeld van. Op de eerste single van FOOD zingt Kelis over haar muzikale inspiratie: haar vader. Hij was een jazz-artiest en dit heeft duidelijk zijn denkbeeldige sporen achtergelaten. FOOD gaat dus niet over eten, hoewel veel songtitels wel op dit thema zijn afgestemd (“Been Given A Morning” heet ineens “Biscuits n’ Gravy”).

Kelis in de videoclip "Jerk Ribs"FOOD is een swingend album, met de blazers en Kelis’ karakteristieke vocalen als centrale punten. Haar hese, ongepolijste stem blijkt verrassend genoeg goed bij het grootse, simpele geluid van producer Dave Sitek te passen. Opzwepende tracks als “Breakfast” en “Forever Be” zijn ware juweeltjes en “Fish Fry” zou zo in de discografie van een James Brown passen: ‘I need ice cold water!’.

Naast alle ‘soul stompers’ zijn er ook gevoelige liedjes, waarvan “Runner” een tekstueel en vocaal hoogtepunt is. Nooit eerder klonk Kelis zo kwetsbaar en indrukwekkend tegelijk: ‘I became a runner, but I’m not afraid’.

Hippieachtige cover “Bless The Telephone” is prachtig in al zijn simpliciteit. De gitaar en mannelijke backing vocals zijn een genot voor het oor. Op het emotionele “Biscuits n’ Gravy” waan je je in een rokerige bar, waar de piano Kelis’ hijgerige stem effectief ondersteunt.

Hoewel Kelis nooit bang was om te experimenteren, is dit haar meest artistieke album. Deze keer zal ze misschien geen grote hits scoren, maar als geheel is FOOD net zo pakkend als vorig werk. Kelis mag nu dan ook parttime kok zijn, haar muziek is pas écht voedzaam. Proef van deze smaakexplosie.