justin timberlake "the 20/20 experience"Begin 2013 verschijnt een filmpje op Justin Timberlake’s website met de mededeling dat er eindelijk een nieuw album aankomt. Meer dan zes jaar hoorden we niets van hem op muzikaal gebied. Nu is er The 20/20 Experience, de derde plaat van het voormalige tieneridool. Verwachtingen zijn hoog. Heeft de zanger annex acteur annex danser annex producer het nog?

Niet iedereen kan het zich permitteren zo lang weg te blijven uit de woelige popwereld. Maar muziekfans zijn Justin Timberlake niet vergeten, tweede langspeler FutureSex/LoveSounds uit 2006 ligt nog vers in het geheugen. Op dit baanbrekende album liet producer Tim ‘Timbaland’ Mosley hem zingen op energieke tracks als “SexyBack” en “LoveStoned”.

The 20/20 Experience gaat in diezelfde lijn verder. Timberlake’s karakteristieke stem is wederom te horen over speelse Timbaland beats. De nummers duren weer lang, gemiddeld zeven minuten, maar het verveelt nergens. De beats zijn echter niet zo vernieuwend als op FutureSex/LoveSounds.

justin timberlake in "suit & tie"Zo klinkt “Don’t Hold The Wall” ietwat gedateerd door de beats en samples. Hetzelfde geldt voor “Tunnel Vision” dat gemakkelijk in de discografie van Missy Elliott of Aaliyah had gepast. Maar dan wel vijftien jaar geleden.

Het dromerige “Spaceship Coupe” is familie van Timberlake’s eigen “Until The End Of Time”. En de tweede single “Mirrors” lijkt een mix van zijn hits “What Goes Around” en “Cry Me A River”.

Toch mag dit de pret niet drukken. Timberlake’s stem maakt bijna alles goed. Hij beschikt dan ook over een prachtige falsetto. En de liedjes zijn toch creatief, omdat ze steeds van tempo en stijl veranderen. Eigenlijk is het alsof Timberlake een raampje openzet: een vertrouwd gevoel, maar altijd lekker fris.

Meer vernieuwend is de productie op “Pusher Lover Girl”, “That Girl” en huidige hit “Suit & Tie”. Er wordt goed gebruik van instrumenten en Timberlake’s veelzijdige vocalen. Dit geeft de plaat een live gevoel, iets dat de popwereld mist sinds de opmars van de dancesound. Ook een liedje als “Strawberry Bubblegum” is onweerstaanbaar en bewijst dat Timberlake nog steeds één van de beste popartiesten van dit moment is.

Wat The 20/20 Experience vooral goed maakt, is het enthousiasme van Timberlake en Timbaland. Deze doet denken aan die van Michael Jackson en Quincie Jones op Off The Wall. Het duo heeft duidelijk veel plezier in de studio gehad en de plaat is gemaakt met liefde voor muziek. Daarom laten wij het raampje van Justin Timberlake de rest van het jaar openstaan. Welkom terug!

Justin Timberlake

LEES OOK: “Herhalingsrecept Justin Timberlake is uitgewerkt”

Tekst: Dennis Alciyan