justin timberlake in "suit & tie"Justin Timberlake live in de Gelredome, Arnhem – 18 april 2014

‘Jullie zijn het beste publiek van de hele tournee’ zegt Justin Timberlake tegen de 34.000 mensen die naar Arnhem zijn gereisd. Of hij het meent, is niet te verifiëren. Maar als je ziet hoe hij de hele Gelredome uit zijn dak laat gaan, geloof je het meteen. De 33-jarige popster is er in het kader van zijn 20/20 Experience World Tour en blijkt de ideale gastheer te zijn voor een avond optimale entertainment.

In twee maanden tijd doen de twee grootste popsterren van dit moment Nederland aan. In maart Beyoncé en nu Justin Timberlake. Beiden behoren tot de absolute top van de muziekwereld. Waar veel collega’s met moeite albums verkopen, breken zij allerlei records. Beyoncé met de ultrasnelle verkoop van haar visual album en Timberlake met de release van maar liefst twee langspelers in een half jaar. Zijn The 20/20 Experience is het bestverkochte album van 2013 en ook de opvolger bleek goed voor platina.

justin timberlake "the 20/20 experience"Naast dit enorme succes, zijn Yoncé en JT ook een groot deel van hun tijd aan het toeren. Het wordt vanavond duidelijk dat Timberlake’s voorkeur daar ligt. Waar het eerste deel op prima recensies kon rekenen, werd The 20/20 Experience: 2 of 2 slecht ontvangen. Slechts sporadisch is de muziek zo vernieuwend als FutureSex/LoveSounds uit 2006. Een baanbrekende video als “SexyBack” of “My Love” is ook nergens te bekennen. Maar Justin Timberlake maakt alles in één klap goed met een daverende show die meer dan twee uur duurt.

Waar Beyoncé’s Mrs. Carter Show getypeerd kan worden als krachtig en explosief, is Timberlake juist relaxed en chill. Hij gedraagt zich als een zelfverzekerde gastheer – in een door Tom Ford ontworpen driedelig pak – die zijn publiek wil pleasen. Dat is niet moeilijk als je JT bent. De meisjes vinden hem de ideale man, hun moeders zien hem als ideale schoonzoon. De jongens zijn down met hem en hun vaders worden herinnerd aan de glorietijden van Michael Jackson. Timberlake is dus de ideale persoon om een breed publiek te bedienen. Zijn talent spat er op alle manier vanaf.

De show opent met “Pusher Love Girl”. Het is één van zijn betere nieuwe nummers, maar geen knaller. Misschien daarom moet het publiek nog even opwarmen. Gelukkig worden al snel “Rock Your Body” en “Like I Love You” ingezet, van het album Justified waarmee Timberlake in 2002 solo doorbrak.

Justin Timberlake in Gelredome Arnhem, 18 april 2014De strakke choreografie en onberispelijke, hoge stem blijken ook meer dan tien jaar later onweerstaanbaar. Samen met een flinke dosis charme, somt dit op waar Justin Timberlake live voor staat. Aangevuld met een funky band en zangers – The Tennessee Kids – elastische dansers, enorme videoschermen en een indrukwekkende lichtinstallatie.

Tijdens het eerste uur komen in flinke vaart vele Timberlake klassiekers voorbij: “My Love”, “Summer Love” en “LoveStoned” worden afgewisseld met nieuw materiaal als “TKO”. Hoewel het tempo hoog ligt, heb je nergens het gevoel dat de show afgeraffeld wordt. Voor “Until The End Of Time” neemt JT zelfs rustig plaats achter een piano.

20140418_205153-e1397885671507Het valt wel op hoe veelvuldig Timberlake gebruikt maakt van de stuiterbeats van producer Timbaland. Mensen die niet bekend zijn met zijn albums, zullen daarom het gevoel kunnen hebben dat alles een beetje op elkaar lijkt. Gelukkig doet Timberlake er vocaal nog een extra schepje bovenop tijdens “Holy Grail” om daarna het eerste gedeelte op hoog niveau af te sluiten met megahit “Cry Me A River”.

Deel twee van The 20/20 Experience World Tour heeft een totaal andere vibe. Timberlake heeft zijn publiek veroverd en kan nu ook zelf genieten. Hij neemt een borreltje en een gitaar bij de hand. Langzaam maar zeker komt de doorzichtige brug op het podium in beweging en wordt JT naar het midden van de zaal vervoerd.

Z20140418_222703-e1397885734606wevend over de Gelredome brengt hij met zijn dansers het opzwepende “Let The Groove Get In” tot leven. Huidige single “Not A Bad Thing” is een hoogtepunt, omdat het via een kippenvel opwekkende versie van Michael Jackson’s “Human Nature” aan “What Goes Around” gelijmd wordt.

Het dak gaat er helemaal af tijdens de finale. “Suit & Tie” swingt de pan uit, “SexyBack” tovert de Gelredome om tot een technofeestje en “Mirrors” is de ultieme meezinger. Ook al ligt zijn hart niet meer bij muziek opnemen en promoten, voor een geweldige liveshow is Justin Timberlake nog altijd de ideale gastheer.

 

Foto’s: Justine Biesot