Een paar jaar wegblijven uit de muziekindustrie kan fataal zijn voor je carrière. Maar voor Jodeci gelden andere regels. Ze lieten hun fans twintig jaar wachten op nieuw werk. Op vierde album The Past, The Present, The Future kunnen we weer ouderwets genieten van de R&B-pioniers.

Jodeci "Freek'n You"Dacht je dat D’Angelo het bont had gemaakt toen hij vijftien jaar deed over het uit uitbrengen van Black Messiah? Dan ken je Jodeci nog niet. Twintig jaar lang brachten ze niets uit als vierkoppige groep. Dé groep die in de jaren ’90 uitermate populair was dankzij broeierige hits als “Freek’n You”.

Magic touch
De broers Hailey scoorden wel hits als het duo K-Ci & JoJo (“All My Life”), maar toch miste het de ‘magic touch’ van de broers DeGrates die de productie deden van vele Jodeci klassiekers. Zelf claimde de groep nooit officieel uit elkaar te zijn en met ‘quality music’ te willen komen. Maar wanneer dan?

Nostalgische R&B
Eind vorig jaar leek het er dan toch eindelijk van te komen: Jodeci trad als kwartet op tijdens de Soul Train Awards en dropte een nieuwe single. “Nobody Wins” is een sterk staaltje nostalgische R&B over fysiek geweld binnen een relatie. Een mooi nummer, vooral tussen alle hitsige hits in de charts.

Verleiden
Tekstueel is “Nobody Wins” een vreemde eend in de bijt. De tien nieuwe liedjes op The Past, The Present, The Future gaan vooral over liefde en seks. Hun eerste album in 20 jaar gaat daarmee in dezelfde lijn verder als The Show, The Afterparty, The Hotel uit 1995. Prima, want dit is waar Jodeci meesters in zijn, ook al zijn ze nu veertigers zonder blokjesbuik.

Karakteristiek geluid
Op The Past, The Present, The Future kunnen fans volop genieten van het karakteristieke Jodeci geluid. “Checkin’ For You”, “Stress Reliever” en “Sho Out” zijn zwoele, meeslepende mid-tempo’s. De twee Timbaland producties “Those Things” en “Incredible” zijn ook échte Jodeci nummers.

video jodeci every momentVocalen
Wat het album vooral goed maakt, zijn de vocalen. K-Ci’s rauwe, volle stem heeft niets aan kracht verloren. Damn! En de samenzang met JoJo blijft een absolute lust voor het oor. De enige groep die hieraan kan tippen is Boyz II Men, ook een jaren ’90 act die onlangs een comeback maakte met Collide.

Hoogtepunten
Huidige single “Every Moment” is een duidelijk hoogtepunt. De verleidelijke mid-tempo doet niet onder voor Jodeci hits als “Lately” en “Forever My Lady”. Het kwartet straalt anno 2015 het meest op de ballad “Jennifer”. K-Ci en JoJo zingen de longen uit hun lijf, begeleid door prachtige instrumentatie. Wow!

Ouderwets genieten
The Past, The Present, The Future lijkt vooral gericht op oude fans van Jodeci. Het kwartet stelt hen niet teleur. In plaats van te proberen met een flitsend nieuw geluid te komen, laten zij de luisteraar ouderwets genieten. En dat is best knap na twintig jaar.