Jill Scott "The Real Thing"‘Basically, what I live for is love’ zegt Jill Scott op het intro van haar debuut Who Is Jill Scott?. De liefde inspireerde haar dan ook tot het schrijven van prachtige nummers als “He Loves Me” en “A Long Walk”. Daarom zou je verwachten dat Scott een droevig album maakt na haar echtscheiding.

Verrassing: Jill is hitsig. De titel The Real Thing is toepasselijk, want ze windt er geen doekjes om. Het sexy “Come See Me” is nog subtiel, maar “Crown Royal” en “Epiphany’ zorgen vast en zeker voor rode oortjes. Scott brengt deze expliciete nummers echter met stijl en creativiteit. Ook “All I” is een nummer om bij weg te dromen en bijna te vergeten waar het over gaat: ‘it’s just all the things i see when you’re inside of me, that keeps my mind going crazy’.

Wegdromen kan op Words and Sounds vol. 3 minder vaak dan op de vorige delen. Het geluid is wat steviger. De eerste single “Hate On Me” is hier een goed voorbeeld van. Scott klinkt agressiever dan ooit terwijl ze haar critici toezingt. Wie of wat ze bedoelt is eigenlijk onduidelijk. Het is dan ook niet één van haar betere nummers. Titelnummer “The Real Thing” is een stuk geslaagder. ‘I’m the real thing in stereo’ verklaart ze vol zelfvertrouwen over snerpende gitaren.

Maar hoe Scott ook haar best doet haar gebroken hart te verbloemen met hitsige en agressieve teksten, veel tracks op The Real Thing gaan toch echt over liefdesverdriet. Helaas zijn de meeste gewoon okay. “My Love”, “Only You” en “How You Feel” blijven niet echt hangen.

Maar wanneer Jill ons een kijkje in haar hart gunt, zoals op “Whenever You’re Around” en “Just Wanna Be Loved”, slaagt zij er eindelijk weer in écht te raken. Jill Scott is nu eenmaal ‘the real thing’ en voor minder doen we het niet.