Jill Scott live in Paradiso, 8 december 2011

Helemaal ‘glammed up’ verschijnt Jill Scott on stage. De legging en slippers zijn niet zo modieus, maar haar kapsel en riem wel. ‘I feel like Superman’ beschrijft Jill haar outfit. De accessoires zijn gescoord tijdens het shoppen in Amsterdam, vertelt ze enthousiast.

De sfeer zit er meteen goed in met swingende opener “Shame”, mede door de geweldige band. Vocaal gezien zijn de drie achtergrondzangers niet enorm sterk, maar hun danspasjes maken veel goed. De stem van Scott is wél top en haar humeur ook. Het publiek wordt onafgebroken getrakteerd op een gulle glimlach.

Deze week verscheen er nog een teleurgestelde tweet van Scott, omdat haar huidige album The Light Of The Sun geen Grammy nominatie kreeg. Misschien weet ze onbewust wel waarom, want vanavond speelt ze alleen de beste nummers van dit album. “BOOM” en “Quick” komen live zelfs nog beter uit de verf, dankzij de gezichtsuitdrukkingen van Scott.

Dat Jill gevoel heeft voor dramatiek moge duidelijk zijn. Ze zet dit volop in om haar muziek nog expressiever te maken. Haar humor maakt de performance compleet. Het publiek ligt in een deuk, wanneer ze tijdens “Womanifesto” verkondigt: ‘Clearly I am not just an ass’.

Naast nieuw werk komen er verrassend veel klassiekers voorbij. “Gimme” heeft niets aan funkyheid ingeboet en “A Long Walk” blijft favoriet bij de luid meezingende fans. Ook “Slowly Surely” raakt het publiek na meer dan tien jaar nog diep.

Ook Scott zelf wordt geraakt als ze tijdens de spontane toegift een verzoek krijgt: ‘Can you please, please, please do “Hear My Call”?’. Ze wordt overmand door emoties als ze dit pareltje van The Light Of The Sun voor de fan zingt. Is het oprecht of gebruikt Scott haar acteertalent ook op het podium?

Wat in ieder geval echt is, is die lach. Deze gaat zelfs in nog hogere stand als ze gul verzoekjes blijft zingen. Scott neemt uiteindelijk met moeite afscheid. Stralend sleurt ze zich al zwaaiende van de bühne. Iedereen heeft volop genoten. En Jill zelf misschien nog wel het meest.