Jhené Aiko "Sail Out"De naam Jhené Aiko dook dit jaar al een paar keer op in de charts. Op tracks van Drake (“From Time”) en Big Sean (“Beware”) is een nieuwe stem te horen. De zangeres met de moeilijke naam is echter geen groentje. Al sinds haar pubertijd is Aiko actief in de muziekindustrie. Volgend jaar komt haar officiële debuutalbum uit. De EP Sail Out is een interessant voorproefje.

Jhené Aiko Efuru Chilombo is niet de enige in de familie met talent. Haar oudere zussen maken in de jaren ’90 deel uit van de R&B groep Gyrl. Via hen ontmoet piepjonge Aiko de manager van tienersensatie B2K en ze mag in hun voorprogramma staan. Omdat ze haar school af wil maken en jong moeder wordt, moet haar carrière op een laag pitje.

Inmiddels is Aiko volwassen, getuige de coverfoto van Sail Out. Ze schrijft haar eigen muziek en mengt graag verschillende stijlen. Hiermee behoort ze tot de stroming van Miguel en Solange. En niet die van traditionele R&B, hoewel ze een mierzoete stem heeft. In combinatie met de mysterieuze beats, levert deze interessante muziek op. Ze zou zo het muzikale zusje van Drake of het nichtje van Kid Cudi kunnen zijn. 

Jhené Aiko is geïnspireerd door John Lennon en Yoko Ono in "Bed Peace"Haar directe teksten doen dan ook meer dan eens denken aan die van een rapper. ‘Can I hit it again?’ vraagt Aiko zich af op meeslepende opener “Vapors”. Het duistere thema overkoepelt de gehele EP. Tracks als “Stay Ready” en “WTH” doen denken aan The Weeknd’s recente Kiss Land.

Alleen eerste single “Bed Peace” (geïnspireerd door John Lennon en Yoko Ono) is een vreemde eend in bijt. Aiko is ontwapenend op dit onschuldig klinkende liedje over een minder onschuldig onderwerp. En maakt ook nieuwsgierig naar haar volledige album Souled Out, dat volgend jaar uit moet komen.

Of deze indruk gaat maken, is de vraag. Het grootste gedeelte van Sail Out gaat namelijk een beetje in rook op. De EP is goed, maar Aiko komt inwisselbaar over.

Dat we haar toch in de gaten moeten houden wordt duidelijk op tweede single en hoogtepunt “The Worst”. Aiko stopt meer emotie in dit nummer en het resultaat is geslaagd. Ook de persoonlijke tekst van “Comfort Inn Ending” geeft een glimp van een potentieel groot talent.

De 27-jarige zangeres is er echter nog niet. Volgend jaar zal ze zich echt moeten bewijzen in de competitieve R&B wereld. De zeven liedjes op Sail Out zijn alvast een interessant voorproefje.