Jessie Ware is al bekend bij een select gezelschap. De Britse zangeres viel twee jaar geleden op met haar debuut. Met haar tweede album Tough Love brengt ze de luisteraar definitief in hogere sferen.

Jessie Ware - Tough Love single coverDe warme stem van Ware klinkt als een kruising tussen Kate Bush en Sade. Vorige maand liet ze in de Bitterzoet, Amsterdam horen dat ze over een gouden keeltje beschikt. Ook de single “Say You Love Me” – geschreven samen met Ed Sheeran – doet het lekker. Een goed voorteken voor haar tweede album.

In 2012 debuteert Ware met het volwassen Devotion. Op de opvolger concentreert ze zich minder op de teksten en productie. Tough Love heeft juist alles te maken met sfeer en is daarom ook een stuk toegankelijker.

Jessie Ware heeft een eigen stijl, maar is tegelijk ook erg divers in haar geluid. Op Tough Love gaat ze net zo makkelijk van opzwepende dance (“You & I”) naar broeierige R&B (“Cruel”) naar dromerige soul (“Say You Love Me”). Maar alles is evenzo melodieus en sfeervol.

Jessie Ware - Say You Love Me single coverDe vergelijking met Sade is al vaker gemaakt en dat is terecht. “Sweetest Song” en “Keep On Lying” hadden net zo goed op het album Love Deluxe kunnen staan. De muziek van Ware is net zo etherisch als de muziek van de Britse groep.

Het huidige R&B-geluid zit Jessie Ware ook als gegoten. Haar zwoele stem klinkt perfect over meer elektronische, experimentele beats. “Tough Love” is ongrijpbaar en verslavend tegelijk. En “Want Your Feeling” – geproduceerd door Dev Hynes – zou niet hebben misstaan op Solange’s invloedrijke EP True.

Maar het zijn popnummer als “Pieces” en “Champagne Kisses” waarop Ware het meest straalt. Het brengt alles wat de zangeres zo onweerstaanbaar maakt bij elkaar. Met Tough Love kan Jessie Ware zich definitief rekenen tot de hogere sferen van de muziekwereld.