Janet Jackson was één van de grootste artiesten van de jaren ’80 en ’90 totdat Nipplegate een einde maakte aan haar succes. Na een lange stilte komt haar elfde album uit op haar eigen label. Met het ijzersterke Unbreakable brengt Janet de enige echte Jackson magie terug in de muziekwereld.

janet jackson rhythm nation 1814‘Is dat niet het zusje van Michael Jackson?’ Dat vroeg iedereen zich af toen Janet begin jaren ’80 muziek ging maken. Met derde album Control (1986) liet ze zien en horen dat ze net zo getalenteerd was als de King of Pop. Drie jaar later kwam ze met Rhythm Nation 1814 en voegde ze zich bij het groepje artiesten dat de muziekwereld voorgoed veranderde.

Janet beschikte net als Michael over die speciale Jackson magie. De ingrediënten? Een karakteristiek, teder stemgeluid dat betoverend klinkt in de vorm van koortjes. Een soepel lichaam waarmee zelfs de lastigste choreografie er natuurlijk uitziet. Een divers geluid en een oor voor hits. En natuurlijk het visuele: het vermogen om de muziek te vertalen naar spetterende videoclips en live-shows.

Wat Quincy Jones voor Michael was, waren Jimmy Jam & Terry Lewis voor Janet. Dit producersduo (toen bekend door Prince) nam haar onder hun hoede en gaf haar muziek de broodnodige pit. Gedurende de jaren ’90 kwam daar nog een ingrediënt bij dat Michael niet had: seks. Met janet. toonde Janet in 1993 dat ze volwassen was. Het album had een grote invloed op het geluid en imago van R&B, dat in deze periode synoniem stond voor pop.

De beroemde "janet." coverfotoIn 2001 was Janet de populairste Jackson telg. Ze scoorde een monsterhit met “All For You”, terwijl Michael met moeite de top 40 haalde met “You Rock My World”. Van Janet’s album All For You werden binnen een paar weken net zo veel exemplaren verkocht als Michael’s totale verkoop van Invincible. Hoe kon dit? Eén verklaring is dat het succes van Michael langzaam verminderde sinds hij na Bad niet meer met Quincy Jones samenwerkte.

Ook Janet begon te flirten met andere producers, maar het was iets anders dat haar succes de das omdeed: seks. Tijdens de Super Bowl in 2004 ontblootte Justin Timberlake live op televisie haar tiet. Amerika reageerde verontwaardigd en Janet’s albumverkoop kelderde. In 2008 stond ze als een soort SM-meesteres op de cover van Discipline. Op het album ontbrak ieder spoor van Jam & Lewis en de muziek was matig.

Na een lange stilte is de 49-jarige Janet terug met haar elfde studioalbum Unbreakable en een bijbehorende world tour. Janet werkt weer samen met Jam & Lewis en klinkt voor het eerst sinds All For You weer geïnspireerd. In plaats van luchtige liedjes, haalt ze serieuze onderwerpen aan: de staat van de wereld, de dood van haar broer, het leven na het grote succes en het volgen van je dromen. Je snapt het al: dit is Jackson territorium.

De eerste single bevat de enige verwijzing naar seks, op een stijlvolle manier. “No Sleeep” is een zwoele R&B mid-tempo zoals alleen Janet ze maakt. Unbreakable is echter geen R&B-plaat geworden. Dit is popmuziek met vleugjes uit allerlei genres: hip hop, rock, dance en zelfs country. Inderdaad, dit is Jackson magie, met als hoogtepunt het nummer “The Great Forever” dat uit je speakers knalt. Wow!

video janet jackson no sleeep ft j coleHet is een verademing om de sublieme productie van Jam & Lewis weer te horen in combinatie met Janet’s stem. De vocalen van Miss Jackson staan dit keer meer op de voorgrond dan op vorige albums. Van gepolijst tot rauw, van expressief tot ingetogen, zo hoorden we Janet nooit eerder. Dit maakt het haar beste album sinds The Velvet Rope.

De kracht van Unbreakable ligt in het feit dat Janet geen trends opzoekt, maar gewoon doet waar ze goed in is. “Unbreakable” is een heerlijke R&B-jam, “Should’ve Known Better” zou zo op Rhythm Nation kunnen staan en “After You Fall” is een gevoelige Jackson ballad. Een ontroerende ode aan Michael krijgen we in de vorm van het opbeurende “Broken Hearts Heal”.

janet jackson unbreakable album cover shootNatuurlijk moet er ook gewoon gedanst worden. “BURNITUP!” valt op door een bijdrage van Missy Elliott, maar klinkt verder vrij gedateerd. “Dammn Baby” is een stuk spannender, dankzij de vele tempowisselingen en productionele details. House knaller “Night” wordt door Jam & Lewis gered van de standaardisering door jazzy pianospel.

De diversiteit van de muziek en het gemak waarmee Janet zich aan elk genre aanpast is kenmerkend voor de Jacksons. Daarom zullen veel fans blij zijn met de terugkeer naar deze succesformule. Naarmate het album vordert, wordt de muziek meer écht Janet. “Dream Maker” (met een geniale sample van Michael Jackson’s “Euphoria”), “Take Me Away” en “2 B Loved” zijn fris en nostalgisch tegelijk.

Janet Jackson bewijst niet alleen dat ze nog steeds meetelt in de muziekwereld, ze levert moeiteloos één van de beste urban/pop albums van 2015 af. Met Unbreakable heeft ze die geweldige Jackson magie weer teruggebracht die we al meer dan tien jaar missen.