Het is 28 jaar geleden dat Janet Jackson haar ambitieuze project Rhythm Nation 1814 lanceerde. Niet alleen werd Janet een megaster dankzij dit album, ze beïnvloedde ook de gehele muziekwereld. Hier zijn dertien dingen die je vast niet wist over deze popklassieker die zelfs de inspiratie vormde voor één van Beyoncé’s Halloween kostuums en haar megahit “Formation”.

Begin jaren ’80 is Janet Jackson een succesvolle actrice, maar veel mensen zien haar toch vooral als ‘het zusje van’. Dat komt ook door haar vergetelijke muziek, gemaakt onder het toeziend oog van pa Jackson. In 1986 breekt ze los van haar vader en brengt ze het album Control uit: een persoonlijke én muzikale statement met nummers als “Nasty” en “What Have You Done For Me Lately”.

janet jackson rhythm nationDe platenmaatschappij hoopt dat ze  in 1989 een soortgelijke plaat maakt, maar Janet heeft andere plannen. Ze wil een harder geluid, meer belangrijke thema’s en strakkere choreografie. Rhythm Nation 1814 wordt een daverend succes. Het is het bestverkochte album van 1990 en brengt hit na hit voort.

Rhythm Nation beïnvloedt niet alleen het geluid van popmuziek, maar ook het beeld. Met haar zwarte uniform-achtige kleding zet Janet een trend. Haar video’s doen Michael Jackson – die twee jaar eerder excelleert met Bad – en Madonna inzien dat ze flinke concurrentie hebben. En jonkies Justin Timberlake, Britney Spears en Beyoncé beseffen op dat moment dat ze ook een ster willen worden.

28 jaar later klinkt Rhythm Nation 1814 nog steeds uitmuntend. Je kunt het album – hard! – draaien zonder één track te skippen. Ook de videoclips zijn een ware lust voor het oog. Als je ze allemaal achter elkaar kijkt, besef je dat Beyoncé’s idee voor een visual album eigenlijk al lang bestond en dat Lemonade er misschien wel nooit was geweest zonder Janet.


Janet Jackson maakte onlangs een comeback met het uitstekende Unbreakable, maar Rhythm Nation blijft haar creatieve hoogtepunt. Herleef de glorieuze tijden van dit album, of maak er kennis mee via de volgende dertien feiten.

1. De 1814 in de titel staat voor het jaar dat “The Star Spangled Banner” uitkwam: het Amerikaanse volkslied. De versie van Janet Jackson – “Rhythm Nation” – klinkt toch wel een stuk anders! De snoeiharde beats en de aankondiging van een nieuwe wereld inspireerden Beyoncé jaren later om “Run The World (Girls)” en “Formation” te maken.

2. Rhythm Nation 1814 is technisch gezien Jackon’s vierde album. Bijna niemand weet dat Janet begin jaren ’80 twee albums uitbracht die helemaal niet populair waren. Control uit 1986 was haar grote doorbraak. Daarom denken veel mensen dat opvolger Rhythm Nation pas de tweede langspeler van Miss Jackson is.

3. Een belangrijk thema op Rhythm Nation 1814 is de ellende in de wereld op dat moment. Maar dat was eigenlijk helemaal niet de bedoeling! Janet en haar producers kwamen op het idee, omdat ze in de pauzes naar de televisiezender CNN keken. Wat ze daar zagen raakte en inspireerde hen: daklozen, geweld, drugs, racisme.

4. Rhythm Nation zou eigenlijk Escapade gaan heten, naar de vrolijke track op het album. Dat zou een veiligere keus zijn geweest. Maar Janet en haar team hadden het gevoel dat ze verantwoordelijkheid moesten nemen en laten zien wat er allemaal in de wereld gebeurde op dat moment.

5. Janet scoorde met Rhythm Nation zeven (!) top vijf hits in de Verenigde Staten, een record dat nog altijd niet verbroken is. Het hadden er misschien acht kunnen zijn, maar er werd geen commerciële single meer uitgebracht na “Love Will Never Do”. Ook is dit het enige album met een #1 hit in drie verschillende kalenderjaren.

6. Ter promotie van Rhythm Nation kwam een half uur durende film uit, die veel op MTV te zien was. Dit was al één keer eerder gedaan door, precies, Michael Jackson met “Thriller”. Janet’s “Rhythm Nation” film kostte haar platenmaatschappij meer dan een miljoen dollar.

7. De eerste track die Jackson opnam voor het album was “Miss You Much”. Binnen no-time stond het op #1 in Amerika. Het succes kwam mede dankzij de spectaculaire video. Er bestaat ook een zeldzame versie van “Miss You Much”, waarin Janet de video eindigt met een indrukwekkende stoelendans.

8. Net als haar broer Michael, was Janet een grote liefhebber van musicals. De kleurrijke video voor de vierde single van Rhythm Nation is een ode aan al haar helden. In “Alright” zijn zelfs Cyd Charisse en de Nicolas Brothers te zien: grote musical sterren. In een tweede versie van “Alright” is rapper Heavy D – die in 2011 overleed – te zien en horen. “Alright” was ook de inspiratie voor Usher’s “Caught Up” video.

 

9. Rhythm Nation was niet alleen een grote inspiratie voor hedendaagse R&B-sterren als Beyoncé, Justin Timberlake en Usher. Zangeres Robyn, bekend van “Dancing On My Own”, zegt dat het album haar nog steeds qua stijl en geluid beïnvloedt. Rhythm Nation wordt ook gezien als het grote voorbeeld voor Lady Gaga’s Born This way.

10. Het idee voor “Love Will Never Do (Without You)” was aanvankelijk dat het een duet met Prince zou worden. Daarom zingt Janet het eerste couplet laag en het tweede hoog. Dat klonk zo goed, dat ze besloten om het nummer gewoon zo uit te brengen. In de video maakt de wereld kennis met een totaal nieuwe, sexy Janet!

 

11. De titel voor het nummer “The Knowledge” werd bedacht door een taxichauffeur in Londen. Omdat chauffeurs elke straat en elk adres uit hun hoofd weten, noemen ze deze kennis daar ‘the knowledge’. Dit bleef hangen bij Janet’s producers Jam & Lewis.

12. Janet scheef mee op alle nummers van Rhythm Nation, maar “Black Cat” was geheel haar eigen compositie. Deze pop-rock track is één van haar grootste hits en leverde Jackson zelfs een Grammy nominatie voor ‘producer of the year’ op.

13. De Rhythm Nation World Tour was Jackson’s eerste tournee. Het werd de meest succesvolle debuut tour ooit. Janet was na Madonna de enige vrouwelijke artiest die grote stadia wereldwijd volledig wist uit te verkopen.