Fantasia "Side Effects Of You"Als Fantasia Barrino in 2004 de Amerikaanse versie van Idols wint, is er een ster geboren. Ze scoort hit na hit, maar een goede langspeler blijft uit. Met haar vierde album Side Effects Of You gooit Fantasia het roer om. Het heeft een hoger popgehalte dan we van haar gewend zijn.

Als ze spreekt, klinkt Fantasia als familie van The Simpsons. Maar als ze optreedt, is ze een kruising tussen Aretha Franklin en Tina Turner. Net als Franklin, injecteert Fantasia een flinke portie soul en gospel in haar muziek. En net als Turner is ze een wild podiumbeest.

Geen wonder dat de negentienjarige Fantasia als winnaar van American Idol uit de bus komt. Haar talent op de bühne vertaalt zich helaas niet automatisch naar goede langspelers. Fantasia scoort hits als “Truth Is” en “When I See U”. Maar haar albums laten te wensen over, vooral door de generieke productie. Op Side Effects Of You gooit Fantasia het daarom over een andere boeg.

Fantasia zingt live bij American IdolVertrouwd geluid
In plaats van allerlei verschillende hitmakers in te schakelen, kiest Fantasia voor één producer. Harmony Samuels werkte eerder met onder meer Chris Brown en Ne-Yo. Ook met Fantasia vormt hij een goede combinatie.

Het eerste gedeelte van Side Effects heeft het vertrouwde Fantasia geluid. Voor prima R&B-liedjes als “Supernatural Love” en “Ain’t All Bad” draait ze haar hand niet om. Het gevoelige “If I Was A Bird” en stoere “Without Me” (met Missy Elliott en Kelly Rowland) zijn potentiële hits.

Popliedjes
Toch komt Fantasia meer tot haar recht op goede popliedjes als “Lighthouse” en de eerste single “Lose To Win”. Fantasia’s unieke stem geeft de nummers karakter en vice versa geldt dat ook.

Het door Emeli Sandé geschreven titelnummer is een hoogtepunt. “Side Effects Of You” klinkt nog persoonlijker als je weet dat Fantasia in 2010 werd opgenomen na een overdosis aspirine en slaappillen. Het andere uiterste is “Change Your Mind”, een swingend poppareltje in de stijl van Whitney Houston. Sterker nog, het is geïnspireerd door klassieker “I’m Your Baby Tonight”.

Prima podium
In American Idol heeft Fantasia zichzelf ruimschoots bewezen en ze is allang geen vreemde voor de hitlijsten meer. Het wachten op een solide album wordt eindelijk beloond. De bühne is nog altijd de plek waar ze écht straalt, maar Side Effects Of You is ook een prima podium voor Fantasia.

Fantasia "Side Effects Of You"