Faith Evans gaat al een tijdje mee in de muziekindustrie. Gek genoeg vooral in de schaduw van anderen. Als ze in 1995 debuteert met Faith, wordt ze steevast vergeleken met Bad Boy labelgenoot Mary J. Blige. In 1997 is ze plotsklaps ‘de weduwe van’ als echtgenoot The Notorious B.I.G. wordt doodgeschoten. Met Puff Daddy maakt ze het eerbetoon “I’ll Be Missing You”, meteen ook haar grootste succes.

Evans blijft succesvolle duetten maken. Op Whitney Houston’s “Heartbreak Hotel” zingt ze samen met Kelly Price een riedeltje mee. En haar vocalen maken Eric Benét’s cover van “Georgy Porgy” helemaal af.

Al scoort ze in de Verenigde Staten ook solo met “Never Gonna Let You Go” en “I Love You”, in Europa kennen mensen haar liedjes vooral in remix-vorm. “Love Like This” wordt pas echt populair als Fatman Scoop het in een nieuw jasje steekt als “Be Faithful”. En “Mesmerized”, van het album The First Lady, wordt een megahit dankzij een remix van Freemasons.

Haar vijfde album Something About Faith brengt Evans uit op een onafhankelijk label. Het staat bol van het vertrouwde Faith Evans geluid dat we al vijftien jaar horen. En dat is meteen het probleem.

Gedateerd
De eerste single “Gone Already” is een goed voorbeeld. Een vlotte ballad die in 2005 nog op zou vallen, maar nu ietwat gedateerd klinkt. Hetzelfde geldt voor “Way You Move”, een mid-tempo nummer dat in de jaren ’90 vast een grote hit zou zijn, maar nu niet blijft hangen.

Retrogevoel
Het blijft genieten van Evans’ mooie, veelzijdige stem. “Worth It” is speels en funky en “I Still” heeft een lekker retrogevoel. Deze nummers zouden niet hebben misstaan op de ijzersterke albums Faithfully en The First Lady. Helaas wordt dat niveau zelden bereikt op Something About Faith.

Hoogtepunten
“Everyday Struggle” is een hoogtepunt. Met rapper Raekwon brengt Evans een inspirerende tekst over een oude soul sample. Ook “The Love In Me”, geproduceerd door Salaam Remi, en het zwoele “Right Here” staan als een huis. Samen met Kelly Price en Jessica Reedy zingt Faith tot slot het prachtige “Troubled World”. Maar wederom wordt Evans overschaduwd door de sterke vocalen van deze dames.

Schaduw van zichzelf
Het is knap dat Faith Evans al vijftien jaar tot de crème de la crème van de R&B-wereld behoort. Helaas is het haar in die tijd niet gelukt helemaal uit de schaduw van anderen te treden. En met Something About Faith staat ze zelfs in de schaduw van zichzelf, want het verbleekt bij haar eerdere werk.