Wat doe je als je carrière in het slop raakt? Het antwoord voor veel artiesten: begin een realitysoap. In de VS kwamen al diverse r&b-sterren dankzij hun eigen serie terug in de spotlight. Brandy met A Family Business, Toni Braxten met The Braxton Family Values en nu Faith Evans. Met R&B Divas zet zij zichzelf én andere (on)bekenden weer op de kaart.

Faith Evans heeft inmiddels een behoorlijke staat van dienst opgebouwd. Ze maakt niet alleen vijf soloalbums, waarvan de laatste flopte, maar zingt ook mee op ontelbaar veel nummers van andere artiesten.

De bekendste zijn “I’ll Be Missing You”, een eerbetoon aan haar overleden echtgenoot Notorious B.I.G. en “Heartbreak Hotel” van wijlen Whitney Houston. Nu is het haar beurt om andere collega’s een handje te helpen.


Monifah

De meeste divas in de tv-serie R&B Divas zullen de kijker niet veel zeggen. Maar hun stemmen moeten toch een belletje doen rinkelen. Zo scoort zangeres Monifah in 1998 een top drie hit in Nederland met het ultradansbare én ultraranzige “Touch It”. Daarna verdwijnt ze ultrasnel van de radar.

Brownstone
Ook Nicole “Nicci” Gilbert weet de Nederlandse hitlijsten te halen, maar dan als eenderde van de groep Brownstone. Met “If You Love Me” scoren zij in 1994 een grote hit. Na het succesvolle From The Bottom Up maken zij nog één album, voor ze uit elkaar gaan.

All Falls Down
De overige zangeressen timmeren ook al een tijdje aan de weg, maar zonder succes. Syleena Johnson’s stem schittert op “All Falls Down” van rapper Kanye West. Maar haar solowerk blijft onbekend en onbemind. En Keke Wyatt is bekender om haar flamboyante karakter dan om haar muziek: ze stak haar ex-man neer bij een ruzie.

Kijkcijferrecord
Dankzij Faith Evans kan een groot publiek opnieuw kennismaken met hun stemmen. Want zingen kunnen ze zeker. In R&B Divas zien we dat alleen een gouden strot geen garantie is voor een flitsende carrière  Het is een kijkje achter de schermen van de harde muziekindustrie. Ook persoonlijke problemen komen aan bod.

De serie is een groot succes. De eerste aflevering van R&B Divas trekt bijna een miljoen kijkers, een record voor zender TV One. Bij een soap over divas hoort natuurlijk ook een soundtrack. De muziek is geïnspireerd door Whitney Houston en de opbrengst gaat naar het fonds dat haar naam draagt.

Dijk van een stem
Het album bevat solonummers van alle artiesten, maar de divas zingen ook samen de sterren van de hemel. Het levert swingende nummers als “Lovin’ Me” en “SisterFriend” op. Het valt op dat Syleena Johnson als enige niet zo sterk klinkt. Met haar eigen “Stonewall” slaat ze de plank dan ook volledig mis, door in een te hoge octaaf te zingen.

De rest van de divas doen het beter. Keke Wyatt klinkt zwoel en funky op “Mr. Supafly”. Monifah raakt moeiteloos alle hoge noten op “She’s Me”. En ook Nicci laat horen dat zij een dijk van een stem heeft.

Faith Evans
De grote ster is en blijft Faith Evans. Haar veelzijdige stem klinkt goed op de ballad “Tears Of Joy” en het speelse “Dumb”. Vooral “Higher Than Love” is een typische Faith Evans track waar haar fans van zullen smullen.

Het wachten is dan ook op een nieuw, volledig album van Faith Evans. Tegen die tijd zullen de andere divas waarschijnlijk al vergeten zijn. Daar zullen hun liedjes op de soundtrack van R&B Divas geen verandering in kunnen brengen.