De carrière van Faith Evans kent pieken en dalen, maar de zangeres wist altijd populair te blijven. Op haar zesde studioalbum Incomparable grijpt ze terug naar het typische R&B-geluid uit haar hoogtijdagen. En dat is ook meteen het typische Faith Evans geluid dat onweerstaanbaar is.

De 41-jarige Faith Evans gaat al lange tijd mee in de muziekwereld. Het begon twintig jaar geleden met Bad Boy. Niet alleen door er eentje te trouwen – ze was de vrouw van wijlen The Notorious B.I.G. – maar ook door te tekenen bij het Bad Boy label. Als jong meisje mocht ze de achtergrondzang doen op Biggie’s “One More Chance” en verschillende nummers van Mary J. Blige klassieker My Life.

faith evans & puffy daddy i'll be missing you videoEen jaar later (1995) lag Evans’ eigen album Faith in de winkel. Net als Blige, liet producer Puff Daddy haar zingen over hip hop samples. Maar het geluid van Faith Evans was een stuk zachter en zwoeler. Niet in de laatste plaats door haar kenmerkende stemgeluid.

De stem van Fizzy, zoals ze zichzelf weleens noemt, is duidelijk one in a million. Dit is dan ook het belangrijkste ingrediënt voor het typische Faith Evans geluid dat al twintig jaar graag gehoord wordt door R&B-liefhebbers. Ook al is ze geen superster als Blige, de zangeres wist toch veel classics af te leveren en met zo’n beetje iedereen samen te werken. Er zal niemand zijn die “I’ll Be Missing You” niet kent.

Haar artistieke en commerciële hoogtepunt bereikte Evans in 2005 met vierde album The First Lady. Daarna koos ze ervoor om ‘independent’ te gaan en dat kwam haar populariteit niet ten goede. Het matige album Something About Faith (2010) was een flop.

Nu is Faith Evans terug en ze heeft haar zaakjes op orde. Tegelijk met collega en jeugdvriendin Mary J. Blige brengt ze een nieuw album uit. Waar Blige heeft gekozen voor een volledig nieuwe sound op The London Sessions, doet Evans juist een throwback naar het traditionele R&B-geluid uit hun hoogtijdagen. En laat dat nou net het typische Faith Evans geluid zijn.

Video Faith Evans - Good Times ft ProblemOp haar zesde studioalbum Incomparable herpakt Faith Evans zichzelf vocaal en muzikaal. Vanaf de eerste seconde zingt ‘The First Lady’ de sterren van de hemel. Het is puur genieten van haar bevlogen en krachtige vocalen. Het is duidelijk dat we hier te maken hebben met iemand die haar sporen in de muziek ruimschoots verdiend heeft.

Incomparable heeft weinig muzikale verrassingen. Veel nummers lijken op eerder werk van Evans. Up-tempo “Extraordinary” had zo op Faithfully uit 2001 kunnen staan en “Make Love” lijkt wel een moderne versie van haar klassieker “Come Over”. Maar dat is niet erg, want ze zitten boordevol soul en er is genoeg variatie.

Zo heeft Evans een meeslepende slow jam in “Thank You, Good Night”, een catchy eerste single met “I Deserve It” (met Missy Elliott) en een tedere ballad als “Forever”. Met de titeltrack en “Good Time” geeft Evans haar fans ook iets om op te dansen.

Maar er is één track die er écht uit springt. “Fragile” is een nummer zoals alleen Faith Evans ze kan maken. Haar overheerlijke vocalen zweven over de geniale sample van The Mamas & The Papas’ “California Dreamin'”. Dit is het typische Faith Evans geluid dat onweerstaanbaar is. En gelukkig staat Incomparable er vol mee.