De negen zit in de maand! Daarom houdt INTO SOUL heel september lang een ’90s Countdown: de 30 beste R&B- en soultracks uit de jaren negentig.

Mid jaren ’90 was er een opleving van artiesten die de soul terugbrachten naar de R&B-wereld. Erykah Badu werd ‘The First Lady of Neo-Soul’ genoemd, ook al had ze zelf een hekel aan dit label. Ze werd zelfs vergeleken met Billie Holiday.

Niet alleen haar muziek was een ‘breath of fresh air’, ook met haar videoclips trok ze de aandacht. De video voor debuutsingle “On & On” eind 1996 was losjes gebaseerd op de film The Color Purple.

Een jaar later brak Badu écht door in Nederland met Baduizm Live en de bijbehorende single “Tyrone”, maar het was “On & On” waarmee ze de harten van alle soulliefhebbers veroverde.

En nu? Erykah Badu is eigenlijk non-stop aan het toeren. Na New AmErykah: Part Two uit 2010 is er geen nieuw album meer verschenen. Wel bracht ze een geniale mixtape uit. Als DJ Lo Down Loretta Brown draait Badu zo nu en dan ook plaatjes in clubs wereldwijd.