De album cover van "Love To Love You Donna" (2013)Zoals veel zwarte zangeressen begint Donna Summer in de kerk. Door haar voorkomen verwacht niemand tijdens haar eerste optreden dat ze met zó een volume zal zingen. Naar eigen zeggen hoort ze op dat moment God fluisteren dat zij beroemd gaat worden. Dat klopt, maar niet in de kerk. Donna Summer wordt beroemd op de dansvloer.

Als disco in de jaren ’70 dé muziektrend is, gaan veel soulartiesten hier (on)gedwongen in mee. Maar niemand krijgt de mensen aan het dansen zoals de enige echte ‘Queen of Disco’ dat doet. De gigantisch succesvolle zangeres overlijdt op 17 mei 2012 aan de gevolgen van kanker.

Dansen
Zegt haar naam je niets? Grote kans dat je het refrein van haar hits toch mee kunt zingen. En nog grotere kans dat je wel eens op één van haar nummers gedanst hebt. Het is namelijk onmogelijk om stil te zitten als je “Hot Stuff” of “I Feel Love” hoort.

Dansen en zingen zitten Donna Summer in het bloed, net als stout zijn. Als tiener gaat ze vaak stiekem uit, ondanks de strenge regels van haar ouders. Ze behaalt nooit haar diploma, omdat ze kort voor het eindexamen naar New York vertrekt om in een band te zingen.

Disco
Als ze auditie doet voor de musical Hair, krijgt ze de rol. Niet in New York, maar in München. Geheel tegen de wil van haar ouders in, verhuist Summer naar Duitsland. Haar eerste album verschijnt alleen in Nederland. Hoewel ze succes heeft met een mix van folk en rock, wil Summer het nieuwe discogeluid verder ontwikkelen.

In 1975 komt haar internationale doorbraak. Ze zingt een demo zoals Marilyn Monroe het volgens haar zou hebben gedaan. Stiekem schaamt Summer zich voor het stoute gekreun, maar disco liefhebbers krijgen er geen genoeg van. Met 16:50 minuten is “Love To Love You Baby” één van de eerst disco hits die in de originele lengte wordt uitgebracht.

Pikant
Volgende grote hit “I Feel Love” is een soort futuristisch orgasme. De elektronische stijl wordt gezien als een voorloper op techno. Summer is inmiddels alle schaamte voorbij en wordt dankzij haar pikante liedjes gekroond tot discokoningin.

LP Bad Girls uit 1979 doet de titel eer aan: stoute Summer staat als hoer op de cover. De singles “Hot Stuff” en “Bad Girls” staan wederom garant voor een stomend feestje.

Impact
Begin jaren ’80 wil Summer meer dan een disco koningin zijn. Het leidt tot strubbelingen met haar platenmaatschappij en fans. Toch weet ze succesvol te blijven met nummers als “State Of Independence” en “She Works Hard For The Money”. Het zijn inmiddels klassiekers en vormen de blauwdruk voor de dansbare liedjes van bijvoorbeeld Rihanna, die haar ‘bad girl’ imago ook niet van een vreemde heeft. Haar nieuwe clip “Pour It Up” is bijvoorbeeld net zo aanstootgevend als Donna Summer’s liedjes indertijd.

Summer sterft als haar impact op de dansmuziek zeer voelbaar is. Elektronische muziek is weer ‘hot’. Hits van Rihanna (“We Found Love”), Usher (“Climax”) en Jason Derulo (“Breathing”) zijn een mix van R&B en techno die werd geboren dankzij Donna Summer. Zolang deze te horen is op alle dansvloeren, leeft de koningin van de disco voort.