Hoewel de 29-jarige Ciara al meer dan tien jaar populair weet te blijven, werd ze nooit zo groot als Rihanna en Beyoncé. En dat terwijl ze een fijne stem, good looks én een oor voor hits heeft. Maar Ciara’s grootste wapenfeit zijn haar strakke dance moves. Op haar zesde album Jackie wil ze dan ook vooral dansen.

video ciara i betPersoonlijk
Jackie is vernoemd naar Ciara’s moeder. Volgens de zangeres bekijkt ze de wereld door de ogen van haar moeder sinds ze zelf een zoontje heeft. De vader is haar ex Future, over wie de hitsingle “I Bet” lijkt de gaan. Alles wijst erop dat dit een persoonlijk album gaat worden. Toch?

Dansen
Toch niet. Ciara wil op Jackie vooral dansen en brengt daarvoor een flink aantal frisse popnummers mee. Opener “Jackie (B.M.F.)” is net zo heftig als klassiekers “Goodies” en “Ride”. “That’s How I’m Feeling” (met Pitbull en Missy Elliott) doet denken aan “1, 2 Step” en “Lose Control”.

Sexy
Hoewel deze ultra-commerciële energiebommetjes goed klinken, straalt Ciara het meest op sexy dancetracks met urban invloeden. Tweede single “Dance Like We’re Making Love” is dan ook het hoogtepunt op Jackie. Het doet denken aan Janet Jackson in haar janet. hoogtijdagen. Ook het brutale “Stuck On You” is lekker.

Missers
Helaas maakt Ciara daarna de ene misser na de andere. “Give Me Love” en “Kiss & Tell” klinken als Jennifer Lopez afdankertjes. En voor kwijlfestijnen als “Only One” en “I Got You” zou Britney Spears zelfs in de jaren ’90 haar neus hebben opgehaald. Een gemiste kans, vooral omdat Ciara nooit eerder zo goed bij stem was.

Teleurstelling
Ach, als je wilt dansen zit je met Jackie goed. Maar het zal voor veel fans een teleurstelling zijn, vooral na het ijzersterke Ciara uit 2013. Op haar volgende album kan CiCi beter vertrouwen op haar eigen stijl en identiteit. Jackie levert ons alleen een handjevol tracks op die deze zomer op repeat gaan.