Chrisette Michele "Better"Met haar debuutalbum verovert Chrisette Michele de harten van vele soulliefhebbers. Haar verfijnde geluid wordt echter snel commerciëler. Met de titel van haar vierde album, belooft ze beterschap. Maar Better doet de titel niet helemaal eer aan.

Chrisette Michele heeft een stem die doet denken aan de groten der jazz. Ze is een soort mix van Billie Holiday en Ella Fitzgerald. Na haar samenwerkingen met hip hoppers Nas (“Can’t Forget About You”) en Jay-Z (“Lost Ones”) wordt haar debuut I Am in 2007 dan ook jubelend ontvangen. Michele’s jazzy vertolking van soulliedjes is een verademing.

Blijkbaar vindt de platenmaatschappij dit niet en Michele wordt gekoppeld aan hitmakers als Ne-Yo. Haar tweede album Epiphany komt in 2009 op nummer één binnen in de Amerikaanse hitlijst, maar vervreemdt haar enigszins van haar publiek. Een jaar later probeert Michele met Let Freedom Reign een compromis te sluiten. Helaas valt ze met dit derde album helemaal tussen de wal en het schip.

Chrisette-MichelleMet Better heeft de 30-jarige Chrisette Michele duidelijk weer naar een compromis gezocht. Perfect geproduceerde uptempo liedjes worden afgewisseld met soulvolle ballads.

Dankzij de positieve toon van de teksten en het warme geluid voelt het meer als een Chrisette Michele album dan de twee voorgangers. Michele heeft echter zo’n karakteristieke stem, dat deze niet zomaar bij elke muziekstijl past.

Daarom vallen dynamische liedjes als “Let Me Win” en “Rich Hipster” enigszins in het water. Een hitgevoel hip hop nummer als “Charades” slaat de plank ook mis, omdat het geforceerd voelt. Haar prachtige stem wordt bijna irritant.

Sfeervolle ballads zoals de single “A Couple Of Forevers” doen het dan ook een stuk beter. Op “Better” en “Supa” zingt Michele de longen zowat uit haar lijf met een klasse en timing die ze duidelijk van haar jazzidolen heeft afgekeken. Dit is de muziekstijl die de zangeres als gegoten zit en Michele oprecht en uniek doet klinken.

Chrisette Michele is een enorm talentvolle zangers en componiste. Het is jammer dat haar elegante stemgeluid niet altijd het bijpassende materiaal krijgt. Misschien moet Michele de volgende keer geen compromis meer sluiten, want Better doet haar niet de eer aan die de titel doet vermoeden.

Chrisette Michele