De negen zit in de maand! Daarom houdt INTO SOUL heel september lang een ’90s Countdown: de 30 beste R&B- en soultracks uit de jaren negentig.

Als Aaliyah in 1994 doorbreekt met Age Ain’t Nothing But A Number, ontstaat er een hele stroom aan zangeressen die nog in hun tienerjaren zijn. Veruit de populairste zijn Brandy en Monica.

Brandy breekt door met “I Wanna Be Down” en “Baby”. Haar debuut Brandy wordt viervoudig platina. Monica scoort een jaar later met “Don’t Take It Personal” en het album Miss Thang. Het gerucht gaat dat de zangeressen het niet zo goed met elkaar kunnen vinden.

Toch zingen ze in 1998 een duet. “The Boy Is Mine” is een soort antwoord op “The Girl Is Mine” van Michael Jackson en Paul McCartney. Ze nemen het niet alleen tekstueel tegen elkaar op, maar ook vocaal. “The Boy Is Mine” staat dertien weken op #1 in de Verenigde Staten.

In Nederland staat “The Boy Is Mine” drie weken op #1 in de Top 40. De video is niet van de muziekzenders af te slaan. Brandy & Monica krijgen een Grammy voor hun succesvolle duet. Onlangs werd het nummer nog gezongen in de populaire tv-serie Glee.

In 2012 proberen de zangeressen hun succes dunnetjes over te doen. Ze nemen samen “It All Belongs To Me” op voor Monica’s album New Life. Helaas wordt het geen grote hit. Brandy maakt een half jaar laten een comeback met “Put It Down”, de eerste single van Two Eleven.

Bekijk hier de volledige ’90’s Countdown lijst.