Ze waren één van de grootste groepen van de jaren ’90. Nu is Boyz II Men terug als trio met alweer hun elfde album. Op Collide laten ze horen nog steeds de ideale schoonzonen te zijn. Hun traditionele geluid is meer dan welkom.

boyz ii men i'll make love to youBoyz II Men is terug. Sommige mensen zullen daar rillingen van krijgen. Voor anderen is het pure nostalgie. De groep had gedurende de jaren ’90 gigantisch succes met hun mierzoete R&B-ballads als “End Of The Road”.

Naast groepen als Jodeci, leken de boyz zelfs nog ergere softies. De braverikken hadden altijd dezelfde kleding aan en een onberispelijk imago.

Maar als ze in koor zongen – damn! – was het onweerstaanbaar. Wat een stemmen en wat een ongelooflijke harmonies. Niet voor niks scoorde Boyz II Men monsterhits als “I’ll Make Love To You” en “On Bended Knee”. De romantische thema’s zorgden ervoor dat Wanya, Nathan, Michael en Sean gezien werden als de ideale schoonzonen.

Recensie: De ideale schoonzonen van Boyz II Men op “Collide”Anno 2014 zijn ze met z’n drietjes, ietsje ouder en wat kilootjes zwaarder. Maar het typische Boyz II Men geluid staat centraal op hun elfde studioalbum Collide. Gevoelige tracks als “Better Half” en “Already Gone” klinken uitstekend, dankzij de heerlijke samenzang.

Deze wordt op Collide nogal eens verpest door het gebruik van auto-tune, zoals op de enorme misser “Believe Us”. Waarom moet dit? Het lijkt een poging om hip en spannend te klinken. Maar we willen de stemmen van Boyz II Men natuurlijk niet vervormd horen. Grrrr, blijf maar gewoon braaf.

Gelukkig zijn er ook wat beter geslaagde pogingen om met de tijd mee te gaan, zoals het swingende “Don’t Stop”. Maar Boyz II Men komt toch het meeste tot hun recht op meeslepende mid-tempo’s als “Diamond Eyes” en het Motown-achtige “What Happens In Vegas”.

Video: Boyz II Men - "Losing Sleep"Collide eindigt met de drie topnummers. Het is duidelijk waarom “Losing Sleep” als eerste single werd gekozen. Het is een waanzinnige R&B-track waarop de sterren van de hemel worden gezongen.

Het lijkt er alleen op dat Boyz II Men zich enigszins schaamt voor hun traditionele geluid, door de beste tracks een beetje te verstoppen.

Dat is nergens voor nodig, want ook met “So What” en “Collide” bewijzen ze op hun best te zijn als ze gewoon doen waar ze goed in zijn. In een urban wereld vol bad boys als Chris Brown en Trey Songz, zijn de ideale schoonzonen van Boyz II Men zeer welkom. En is Collide het luisteren meer dan waard.